24ωρη αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια στις 22 Μαΐου

0

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη σύνοδό της, που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, υπό την προεδρία του κ. Δ. Παξινού αποφάσισε ομόφωνα την εικοσιτετράωρη προειδοποιητική αποχή των δικηγόρων από τα δικαστήρια όλης της χώρας για τις 22 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

– Η επί μήνες αποπειρώμενη κάθαρση στο χώρο της Δικαιοσύνης εξαντλείται, μέχρι τώρα, περί τον Γιοσάκη, ενώ ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας κυριαρχεί μεταξύ των δικαστών, το οποίο εισπράττεται καθημερινά από τους πολίτες, σχεδόν σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, με τις επιβαλλόμενες, σε αρκετές περιπτώσεις, εξοντωτικές, μεσαιωνικές ποινές, χωρίς να υφίστανται ουδένα απολύτως πειθαρχικό έλεγχο.

– Η Ολομέλεια απαιτεί να ολοκληρωθεί ο «θεσμός» του ειδικού εφέτη ανακριτή και να προχωρήσει η κάθαρση όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι επίορκοι, μέσω μιας σωστά λειτουργούσης επιθεώρησης. Χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς πομπώδεις εξαγγελίες, χωρίς λιθοβολισμούς, χωρίς παραβιάσεις δικονομικών κανόνων, με μοναδικό σκοπό την ανεύρεση της αλήθειας, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία όσων το Δικαστήριο απερίσπαστο από άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις, κρίνει ένοχους.

– Τα συσσωρευμένα σφάλματα του παρελθόντος και η πλήρης αδιαφορία δεν μπορούν να διορθωθούν με κινήσεις βιαστικές, που θα δώσουν τροφή προσωρινής ικανοποίησης στο αδηφάγο κοινό, ότι συντελείται η κάθαρση.

– Απαιτεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την απομάκρυνση των ανεπαρκών δικαστών με εθελουσία έξοδο.

Από τις 15 Μαΐου οι δικηγόροι θα απέχουν από τις -ύστερα από διακοπές- συνεδριάσεις του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, εκτός των υποθέσεων των οποίων επίκειται παραγραφή.

Επίσης, θα απέχουν από τις 15 Μαΐου από κάθε συνεδρίαση, μετά την πρώτη διακοπή σε υποθέσεις αρμοδιότητας Εφετείου πλημμεληματικού και κακουργηματικού βαθμού, εκτός από τις υποθέσεις που υπάρχει επικείμενος κίνδυνος παραγραφής.

– Οι δικηγόροι είναι αντίθετοι στη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου και εν γένει στο συγκεντρωτικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι θεσμός τελείως ξένος προς την ελληνική έννομη τάξη και την ελληνική παράδοση. Το δικαιικό μας σύστημα έχει υιοθετήσει το διάχυτο έλεγχο.

Σχόλια