81 αλλαγές στο ν/σ για τη φορολογία ακινήτων

0

81 αλλαγές, προσθήκες και διορθώσεις των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο της ετήσιας αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, επιφέρουν αλλαγές στις διατάξεις του, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

1. Επιβάλλεται Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος και Τέλος Συναλλαγής και στις μεταβιβάσεις ψιλής κυριότητας και επικαρπίας, που θα γίνουν από την 1-1-2006 και μετά.

2. Αποσύρεται η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή Φόρου Αυτομάτου Υπερτιμήματος στα ακίνητα που απαλλοτριώνονται αναγκαστικά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η σχετική διάταξη ήταν αντισυνταγματική και προκάλεσε και θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.

3. Αποσύρεται επίσης η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή ΦΑΥ στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς.

Στο μεταξύ με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, στην κρατική τηλεόραση, προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε μόνιμη βάση, προκειμένου οι αντικειμενικές τιμές να παρακολουθούν πιο στενά τις αγοραίες τιμές. Σύμφωνα με τον Υπουργό οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν ισόποσα το 2006, το 2007 και το 2008, αλλά πρόσθεσε όμως ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αυξηθούν και το 2009.

Σχόλια