Θετική εισήγηση στο ΣτΕ για καταβολή οικογενειακού επιδόματος σε όλους τους συνταξιούχους του ΙΚΑ

0

Δεκτή αναμένεται να γίνει εισήγηση στο ΣτΕ, η οποία ανοίγει το δρόμο για την καταβολή οικογενειακού επιδόματος, αναδρομικά για μία 5ετία, σε τουλάχιστον 250.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, η εισήγηση, η οποία έχει και τη στήριξη του Δημοσίου, χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το νόμο 1846/51, που περιορίζει την καταβολή οικογενειακού επιδόματος μόνο σε εκείνους τους συνταξιούχους του IKA, που έχουν σύζυγο άνεργο και μη συνταξιοδοτούμενο (δηλαδή άπορο).

Σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει δεκτή θα ανατραπεί η πρόσφατη αντίθετη νομολογία του ΣτE, που τον περασμένο Oκτώβριο είχε κρίνει κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ν. 1846/51, ενώ θα ανάψει «πράσινο φως» για την καταβολή υπέρογκων ποσών ως αναδρομικών στους δικαιούχους του ιδρύματος.

Ωστόσο το IKA έχει επανειλημμένα αντιταχθεί σε μια τέτοια προοπτική, υποστηρίζοντας, ότι, αν υποχρεωθεί σε καταβολή αναδρομικών, τότε θα κλονιστούν ανεπανόρθωτα τα οικονομικά του ιδρύματος, με κίνδυνο δραστικής μείωσης των συντάξεων για τους επόμενους δικαιούχους.

Σχόλια