spot_img
spot_img
ΑρχικήΑ.ΑργυρόςΑ.Αργυρός για την ίδρυση 4η Νομικής Σχολής: Χωρίς σχέδιο και ελπίδα

Α.Αργυρός για την ίδρυση 4η Νομικής Σχολής: Χωρίς σχέδιο και ελπίδα

spot_img
spot_img
spot_img

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στη Βουλή η fast track διαδικασία συζήτησης του
νομοσχεδίου του Υπουργού Παιδείας με τις 1.120 σελίδες και τα 226 άρθρα, δηλαδή ένα νομοτεχνικό τερατούργημα που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πλειάδα προβλημάτων σε όλους τους χώρους της Εκπαίδευσης.

Το επικίνδυνο όμως είναι, ότι η άμεση συνέπεια του νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση του ακριτικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με την δημιουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αλλά και η ταυτόχρονη περιφρόνηση του συνόλου του νομικού κόσμου, όπως αυτός εκφράζεται από τις Νομικές Σχολές και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους.

Είναι γεγονός πασίδηλο, ότι καμμιά ουσιαστική μελέτη δεν έγινε για την δημιουργία μιας νέας νομικής Σχολής όπως και την ενοποίηση των ΤΕΙ. Υπάρχει και το προηγούμενο της αποτυχημένης προηγούμενης προσπάθειας δημιουργίας τέταρτης Νομικής Σχολής . Πιθανόν όταν τελικά τα ζητήματα θα αντιμετωπισθούν από το ΣτΕ θα έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια οργανωτικά και άλλα προβλήματα που ούτε τα δικαστήρια θα μπορούν να λύσουν. Είναι γεγονός ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου αγνοούν την νομολογία του ΣτΕ και ιδίως αρχές όπως της Αξιοκρατίας και διαφάνειας. Είναι ακόμη γεγονός ότι η Πολιτεία δικαιούται να δημιουργεί τον χάρτη της Ανώτατης Παιδείας και ότι οι Νομικές Σχολές δεν δημιουργούνται για παράγουν αποκλειστικά δικηγόρους, ένα κορεσμένο ελευθέριο επάγγελμα.

Οι Πανεπιστημιακές Σχολές όμως δεν μπορεί να δημιουργούνται για προσωρινά πολιτικά οφέλη, όπως συνέβαινε στη δεκαετία του 1950, με την δημιουργία στρατοπέδων εκπαιδεύσεως σε συγκεκριμένους νομούς με υψηλούς πολιτικούς παράγοντες, ούτε όμως και για την δημιουργία στρατιάς ανέργων πτυχιούχων.

Ο πρόχειρος σχεδιασμός, η έλλειψη πόρων, το κόστος λειτουργίας και η έλλειψη μελέτης βιωσιμότητας οδηγούν στην αδυναμία υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος και σε μια αποτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παιδείας. Ειδικότερα, υποβαθμίζεται η αξία των τίτλων σπουδών μας και βάλλεται ευθέως το κύρος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή.
Είναι καιρός ακόμη για πιο νηφάλιες σκέψεις ανάκλησης του μέτρου.

Α.Αργυρός, Δικηγόρος στον ΑΠ
Αν. Νομικός Σύμβουλος ΕΚΠΑ

spot_img

Lawjobs