«Ακριβές» οι καταδίκες από το ΕΔΑΔ

0

Έως και 115.392 ευρώ ανά υπόθεση καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο για κάθε καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ποσό που καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ανά υπόθεση, τα 7.610 ευρώ αποτελούν ικανοποίηση για ηθική βλάβη ενώ τα δικαστικά έξοδα αγγίζουν τα 2.250 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 105.532 είναι η χρηματική ικανοποίηση για τη ζημιά που προκλήθηκε.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο θεωρείται «κακοπληρωτής», σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και χρήμα. Αρνείται κατά μέσον όρο, επί μία πενταετία, να πληρώσει τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις, στις μισές σοβαρές υποθέσεις και ικανοποιεί εμπρόθεσμα τις χρηματικές απαιτήσεις μόνο στις δύο, από τις δέκα συνολικά, αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι η χώρα, μετά την Τουρκία, με τις μεγαλύτερες σε οικονομική αξία καταδίκες στην Ευρώπη.

Το 2007, σε 50 νέες υποθέσεις κατά της Ελλάδας, η χώρα υποχρεούται να καταβάλει συνολική αποζημίωση 5.769.648 ευρώ έναντι 7.297.046 ευρώ της Τουρκίας (με 319 όμως νέες υποθέσεις). Ακολουθούν η Ρουμανία με καταδικαστικές αποφάσεις ύψους 4.331.828 ευρώ και η Γαλλία με 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια