«Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο» πρότεινε στο ΑΕΔ ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας

0

Να κριθεί αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο πρότεινε χθες, όπως αναμενόταν, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο σύμβουλος Επικρατείας, Ι. Μαντζουράνης.
Ο κ. Μαντζουράνης στην εισήγηση του επικαλέστηκε τα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος τα οποία ανάγουν τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου σε πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και προβλέπουν ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη και υποστήριξε ότι το επίμαχο μέτρο αντίκειται σε αυτά.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε το αντίθετο, σημειώνοντας ότι το όριο απαγόρευσης της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 30.000 στα 150.000 ευρώ και ότι το μέτρο είναι αναγκαίο και εύλογο για την επίτευξη σκοπού ιδιαίτερου δημόσιου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στην είσπραξη δημοσίων εσόδων για τη λειτουργία και ικανοποίηση αναγκών του κράτους και της κοινωνίας.
Το ζήτημα έφθασε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ύστερα από τις αντίθετες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που είχε κρίνει το μέτρο συνταγματικό, και της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είχε αποφανθεί υπέρ του αντιθέτου. Το ΑΕΔ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Σχόλια