«Διαμεσολάβηση: Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας»

0

Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάστηκε ο θεσμός της Διαμεσολάβησης καθώς και τα πλεονεκτήματα που τον χαρακτηρίζουν. Η εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «Διαμεσολάβηση: Υπάρχει και άλλος τρόπος να λύσουμε τις διαφορές μας» οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συνεργασία της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force).

Η Διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός, ο οποίος εισάγεται δυναμικά στην ελληνική νομική πραγματικότητα ως μια εναλλακτική μέθοδος επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών, ενώ στο εξωτερικό έχει ήδη μια πολυετή επιτυχημένη πρακτική εφαρμογή.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του θεσμού, το υπουργείο έφερε στο ίδιο τραπέζι νομικούς, δικαστές, δικηγόρους και επιχειρηματίες, καθώς οι τελευταίοι είναι εκείνοι που αναμένεται να επωφεληθούν άμεσα από την εφαρμογή του θεσμού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτης, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι «η Διαμεσολάβηση αποτελεί καινοτομία και εισάγει νέα κουλτούρα στην ελληνική έννομη τάξη, παρέχει δε σημαντικά οφέλη για τον Έλληνα πολίτη, καθώς αποτελεί έναν ταχύτατο τρόπο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης».

O επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, κ. Horst Reichenbach τόνισε ότι ο θεσμός της Διαμεσολάβησης «σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, θα κάνουν την Ελλάδα ελκυστικότερη σε επενδύσεις, συνεισφέροντας στη μελλοντική ανάπτυξη και καθιστώντας τη Διαμεσολάβηση μία διαδικασία διπλού οφέλους, που ευνοεί και τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και το γενικότερο συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας».

Τέλος, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Π. Καρβούνης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ν. Κανελλόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Β. Θάνου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Στ. Μανουσάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών, κ. Λ. Κοτσίρης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, και η κ. Manon Schonewille, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΙΜΙ και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.

Το πλήρες Δελτίο Τύπου

Σχόλια