Ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας ζητά εκ νέου ο νομικός κόσμος

0

Την ανάγκη να ιδρυθεί Δικαστική Αστυνομία, η οποία θα υπάγεται απευθείας στις εισαγγελικές Αρχές και θα αποτελείται κατ’ αρχήν από αστυνομικούς, αλλά και από πραγματογνώμονες με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στα θέματα που χειρίζεται η Θέμιδα, υπογράμμισαν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου που συμμετείχαν σε σχετική εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Εταιρία Δικαστικών Μελετών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Με την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, θα εκλείψουν εξαρτήσεις των αστυνομικών από την εκτελεστική εξουσία, ενώ τα όργανά της θα εμποτιστούν με το πνεύμα σεβασμού και νομιμότητας που διέπει το δικαστικό σώμα», ανέφερε στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Την πεποίθησή του ότι η ίδρυση του παραπάνω Σώματος θα περιορίσει την παθογένεια που χαρακτηρίζει τη δίωξη του εγκλήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης παρουσίασε τη διεθνή εμπειρία, η οποία δείχνει ότι η συμβολή της Δικαστικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας μπορεί να είναι σημαντική.
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν γίνει μόνο απόπειρες να συσταθεί Δικαστική Αστυνομία, οι οποίες, σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Δημακόπουλο, προσκρούουν στην αντίδραση των αστυνομικών Αρχών να εκχωρήσουν μέρος της εξουσίας που κατέχουν. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών, Λεωνίδας Κοτσαλής ανέπτυξε τη νομοθετική κατοχύρωση του Σώματος, μεταφέροντας την εμπειρία του ως μέλους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που κατήρτισε το 2005 νομοσχέδιο για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας.
Από την πλευρά της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, ο πρόεδρός της, πρόεδρος Εφετών Ιωάννης Χαμηλοθώρης μίλησε για την ανάγκη σύστασης ενός οργάνου υπαγόμενου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή, εναλλακτικά, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υπέρ της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας τάχθηκαν επίσης με παρεμβάσεις τους ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Κόκκινος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Κανελλόπουλος και ο καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αργύρης Καρράς, ο οποίος υπήρξε ο συντάκτης της διάταξης που περιλαμβάνεται στο Ν. 2145/93 για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, ενώ διετέλεσε και γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καρράς εκτίμησε ότι «μόνο με τη συγχώνευση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει ελπίδες να ιδρυθεί Δικαστική Αστυνομία».

Σχόλια