spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδα“Έφυγε” ο Δημήτρης Τσάτσος

“Έφυγε” ο Δημήτρης Τσάτσος

spot_img
spot_img
spot_img

Στα 77 του χρόνια απεβίωσε ο διαπρεπής συνταγματολόγος και πρώην βουλευτής Δημήτρης Τσάτσος.
Γεννημένος το 1933 στην Αθήνα, ο Δημήτρης Τσάτσος αποφοίτησε το 1958 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να ανακηρυχθεί μόλις τρία έτη αργότερα διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ εργαζόταν ήδη ως επιμελητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Από το 1964 και για δύο έτη εργάστηκε ως ερευνητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, με ειδική αρμοδιότητα τη μελέτη του συνταγματικού καθεστώτος της Αυστρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Το 1968 κι ενώ η χούντα των συνταγματαρχών δεν του επέτρεψε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ανακηρύχθηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου ένα έτος αργότερα έγινε μόνιμος καθηγητής.
Τον Μάρτιο του 1973, συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές της ΕΣΑ για τέσσερις μήνες μαζί με τους Α. Πεπονή, Δ. Μαρωνίτη, Κ. Αλαβάνο και Π. Πάγκαλο, ενώ, μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974, μετείχε στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως υφυπουργός Παιδείας. Υπήρξε δική του έμπνευση η ανάγκη εκπόνησης σχεδίου για τον πρώτο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ της χώρας, ενώ ο ίδιος εισηγήθηκε τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ. Μετά το πέρας της υπουργικής του θητείας ανέλαβε την καθηγητική του έδρα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ τον Νοέμβριο του 1974 εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΚ/ΝΔ (Ένωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις).
Ο Δημήτρης Τσάτσος ανεξαρτητοποιήθηκε με δήλωσή του στη Βουλή το 1976 και ένα έτος αργότερα είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Συμμαχίας των Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων.
Το 1980, μετεκλήθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την έδρα του Συνταγματικού Δικαίου, στην οποία διαδέχθηκε τον καθηγητή Γ. Δασκαλάκη, με τον οποίο αλλά και σε συνεργασία με τον Α. Μάνεση προχώρησαν στην ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, πρόεδρος της οποίας διετέλεσε επί σειρά ετών.
Το 1992, ο Δημήτρης Τσάτσος έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά τις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1999. Το Δεκέμβριο του 2001, αναγορεύθηκε ομόφωνα επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ενώ το 2002 τιμήθηκε από τη Γερμανία με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας για την επιστημονική του δραστηριότητα και την συμβολή του στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Το Νοέμβριο του 2003, αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ.
Τα συλλυπητήριά τους για την απώλεια του Δημήτρη Τσάτσου εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

spot_img

Lawjobs