ΑΕΙ: Κριτική στο σχέδιο νόμου από τους πρυτάνεις

0

Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ΑΕΙ», άσκησαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων επί του νομοσχεδίου.Βασικό επιχείρημα των πρυτάνεων είναι ότι «δεν θα εφαρμοστεί, γιατί θα προσκρούσει στο Σύνταγμα».

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε, «τιτάνιο» το εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι το τρίπτυχο
της διοίκησης των πανεπιστημίων, που θεσμοθετείται τώρα (Συμβούλιο-Πρύτανης-Σύγκλητος) είναι αυτό που ήδη εφαρμόζεται στις
25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα,  ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Γ. Μυλόπουλος, υποστήριξε ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξε «συστηματικός πόλεμος» εναντίον όσων έχουν διαφορετική γνώμη, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι απαξίωσε κάθε όργανο του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- διοχετεύθηκε σκοπίμως ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα διεμήνυε πως δεν θα εφαρμόσει τον νόμο κι εξήγησε πως εκείνο, που αναφέρθηκε, είναι ότι το νομοθέτημα «είναι ανέφικτο, ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό».  

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ.Θ. Παπαθεοδώρου, είπε πως «από το γηρασμένο αυτοδιοίκητο θα πάμε στο ταραχώδες αδιοίκητο» και έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων για τη διοικητική διάρθρωση χαρακτηρίζοντας το σχήμα «δημοκρατικά ελλειμματικό».

Ο κ. Ν. Σταυρακάκης,  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, αναφέρθηκε στα προβλήματα, που δημιουργούνται, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης για την έρευνα, κάτι που  οδηγεί τους πανεπιστημιακούς να αναζητούν εργασία σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Η απάντηση της κας Διαμαντοπούλου ήταν άμεση: «Η συζήτηση για τον ενιαίο χώρο της έρευνας είναι σε εξέλιξη και θα έρθει άλλος νόμος».
 

Σχόλια