«Φρένο» σε παρεμβάσεις σε διατηρητέα της Αθήνας έβαλε το ΣτΕ

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής που είχε ασκηθεί κατά της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία επέτρεπε παρεμβάσεις στην όψη δύο διατηρητέων κτιρίων, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου 6-8 και Αμερικής).

Με την επίμαχη υπουργική απόφαση είχε εγκριθεί η μελέτη της αποκατάστασης των προσόψεων και της προσθήκης καθ ύψος ορόφων, γραφείων και υπογείου χώρου στάθμευσης στα δύο κτίρια.

Ωστόσο το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι: «πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της υπουργικής απόφασης, η έκδοση της οποίας αποτελεί προϋπόθεση εκτέλεσης εργασιών, για αποτροπή βλάβης στα διατηρητέα κτήρια», αποκρούοντας την θέση του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία, οι επεμβάσεις και προσθήκες στα κτήρια αυτά δεν θα βλάψουν, άμεσα ή έμμεσα, τα προστατευόμενα από το υπουργείο Πολιτισμού παρακείμενα μνημεία.

Κατά της ίδιας υπουργικής αποφάσεως έχει ασκηθεί και αίτηση ακυρώσεως, η δικάσιμος της οποίας έχει οριστεί για τις 21 Νοεμβρίου 2007.

Σχόλια