“Φρένο” στην κατεδάφιση κτιρίων στο Μουσείο της Ακρόπολης

0

Η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την έκδοση άδειας για κατεδάφιση κτιρίου στη συμβολή των οδών Μητσαίων 10 και Χατζηχρήστου 1.
Παράλληλα, το ΣτΕ ανέβαλε την οριστική απόφαση για άδεια κατεδάφισης συνόλου πέντε κτιρίων επί των οδών Μακρυγιάννη 10 και Χατζηχρήστου 21 μέχρι να ολοκληρωθεί μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ σχετικά με τη στατική επάρκειά τους.
Στο ΣτΕ με αίτημα την αναστολή των κατεδαφίσεων των εν λόγω κτιρίων έχουν προσφύγει κάτοικοι της Αθήνας αλλά και ένα πολιτιστικό σωματείο.
Ειδικότερα, η άδεια κατεδάφισης των κτιρίων είχε εκδοθεί, αφού το υπουργείο Πολιτισμού τον περασμένο Αύγουστο ενέκρινε γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου – Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων που αποφάνθηκε ότι τα κτίρια δεν πρέπει να χαρακτηριστούν ως μνημεία γιατί δεν εμφανίζουν ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία και ιδιαίτερο πολεοδομικό ενδιαφέρον.
Αντίθετη, ωστόσο, άποψη διατυπώθηκε από τη σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Στη συνέχεια ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) να εξετάσουν το εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων. Οι εμπειρογνώμονες δεν διαπίστωσαν κίνδυνο στατικής ανεπάρκειας.
Ωστόσο, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο εσωτερικό των κτιρίων με αποτέλεσμα οι εμπειρογνώμονες του ΤΕΕ να μην είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το πόρισμά τους. 

Υπό τα δεδομένα αυτά, το ΣτΕ έκρινε αναγκαία την χορήγηση αναστολής για να αποτραπεί η άμεση κατεδάφιση του ενός κτιρίου.

Σχόλια