«Η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί»

0

Οι ελληνικές αρχές «συστηματικά» θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το Αιγαίο.

Αυτό αναφέρει έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από τη γερμανική οργάνωση «Pro Asyl» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Πρόσφυγες και Εξόριστους και την ελληνική «Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών».

«Η αλήθεια είναι πικρή αλλά πρέπει να ειπωθεί», είναι ο τίτλος της έκθεσης.
Η έκθεση ασκεί επίσης κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με την έκθεση στόχος της ΕΕ είναι να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη και όχι να τους προστατεύσει.
Οι δύο οργανώσεις επιρρίπτουν στην ελληνική ακτοφυλακή ότι συστηματικά αφήνει στην τύχη τους πρόσφυγες από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που επιβαίνουν σε χαλασμένες βάρκες, στα ανοιχτά της θάλασσας είτε τους μεταφέρει και τους εγκαταλείπει σε βραχονησίδες στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, όπου χωρίς νερό και τρόφιμα παραμένουν μέρες ολόκληρες μέχρι να τους περιμαζέψει η τουρκική ακτοφυλακή. Επίσης, η έκθεση καταγγέλλει ότι η ακτοφυλακή κάνει επικίνδυνες μανούβρες, οι οποίες δημιουργούν μεγάλα κύματα και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων στις βάρκες.

Οι πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν σε κατοικημένα ελληνικά νησιά και παρουσιάζονται στις αρχές, προσάγονται στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, στα δικαστήρια καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες σε τρεις μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο τη χώρα.

Οι πρόσφυγες δεν έχουν δικηγόρο και διερμηνέα, ενώ δεν τους ενημερώνει κανείς για το δικαίωμα τους να ζητήσουν άσυλο. Όταν αποφυλακίζονται αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει καθορισθεί ο προορισμός τους.

Στελέχη της γερμανικής οργάνωσης είχαν επισκεφθεί την Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, όπου είχαν συναντήσεις με πρόσφυγες.
«Δεν πρόκειται αποκλειστικά για εθνικό πρόβλημα», είπε ο Μαριάννα Τζεφεράκου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρόσθεσε, «είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα διότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκεί η ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση να σφραγίσει τα σύνορά της».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος, το οποίο δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.
Οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες περί κακομεταχείρισης των προσφύγων και αναφέρουν ότι επί της ουσίας πρόκειται για φτωχούς παράνομους μετανάστες από την Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, οι οποίοι αναζητούν εργασία και μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ νίπτουν τας χείρας τους την ώρα που στα σύνορα της Ευρώπης εκτυλίσσονται ανθρωπιστικές τραγωδίες, γεγονός που αποδεικνύει την ολοένα και μικρότερη δέσμευση της ΕΕ να εγγυηθεί έστω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Καρλ Κοπ μέλος της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl, η οποία εδρεύει στην Φρανκφούρτη.
Κριτική στις ελληνικές αρχές άσκησε και η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία αναμένεται να δώσει σύντομα στη δημοσιότητα τη δική της έκθεση.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τις τακτικές των ελληνικών αρχών», δήλωσε η Μάντλιν Γκάρλικ, εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στις Βρυξέλλες.

Σχόλια