Αίτημα βελτίωσης των κρίσεων των απαλλαγών στο στρατό

0

Έκκληση για τη βελτίωση της λειτουργίας των επιτροπών κρίσεων σε περιπτώσεις απαλλαγών από το στράτευμα και την εξατομίκευση της κάθε περίπτωσης, απηύθυνε η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη μετά την εξέταση του υφισταμένου πλαισίου.

O Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι, σε σειρά σχετικών αποφάσεων της επιτροπής απαλλαγών, «η επιτροπή παρεκκλίνει αναιτιολόγητα, τόσο από τις αρχικές γνωματεύσεις ειδικών στρατιωτικών ιατρών, όσο και από τον ισχύοντα Πίνακα Νοσημάτων, βάσει του οποίου ορισμένες παθήσεις επιφέρουν υποχρεωτικά απαλλαγή από τη στράτευση».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού απάντησε χαρακτηρίζοντας «προσωρινές» τις σχετικές κρίσεις, επικαλέστηκε «αμφιβολίες» της επιτροπής και θεωρεί ότι η οριστική εκτίμηση «σωματικής ικανότητας» θα καταστεί εφικτή μόνο μετά την κατάταξη του στρατεύσιμου και τη νοσηλεία του σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ωστόσο, ο Συνήγορος επισημαίνει, σύμφωνα με ρητές στρατολογικές διατάξεις, ότι μετά την εξάντληση διετούς αναβολής στράτευσης, ακολουθείται υποχρεωτικά η οριστική κρίση.

«Ο Στρατός ενεργεί σα να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον αριθμό των στρατεύσιμων παρά για την κατάστασή τους, η πρακτική αυτή εγκυμονεί κινδύνους σε βάρος της υγείας των οπλιτών και της ευταξίας των μονάδων, όπως αποδεικνύεται και από ατυχή περιστατικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας», αναφέρει η έκθεση της ανεξάρτητης αρχής.