Αιχμές για κυβερνητική παρέμβαση από τον Εισαγγελέα Σ. Μουζακίτη

0

Ο επίτιμος αντεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος ανέλαβε το Μάϊο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Πεπόνη την διερεύνηση και καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στη χώρα μας, περιγράφει σήμερα τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η κατάργηση, όπως αναφέρει, του ίδιου και του κ. Πεπόνη με νομοθετική ρύθμιση, λίγο καιρό μετά το άνοιγμα της υπόθεσης των δανείων των κομμάτων, ενώ τονίζει ακόμη ότι αμφότεροι βρίσκονταν συνεχώς υπό την απειλή άσκησης πειθαρχικής δίωξης, το διάστημα που άνοιξε η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Επισημαίνει, ότι ενώ εκκρεμούσε η διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων σε πλήθος δικογραφιών, ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης εισαγάγει με νόμο το θεσμό του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλης ύλης του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τη διατήρηση, ουσιαστικά, μόνο της φοροδιαφυγής. Όπως σημειώνει ο κ. Μουζακίτης, στο εν λόγω δικονομικό νομοθέτημα δεν υπήρχε μεταβατική διάταξη που να ορίζει, ως είθισται, ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις παραμένουν στον Εισαγγελέα ο οποίος έχει ήδη επιληφθεί, με συνέπεια να θεωρείται ότι οι δύο Εισαγγελείς είναι πλέον αναρμόδιοι για την περαιτέρω διερεύνηση των δικογραφιών που είχαν αναλάβει, γεγονός που τους οδήγησε σε δήλωση παραίτησης από το ρόλο τους ως Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος. Συμπληρώνει ακόμη, ότι ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τους κοινοποίησε ένα σχέδιο νόμου, με το οποίο ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος πλέον δεν θα ήταν αντεισαγγελέας Εφετών, όπως ήταν εκείνοι, αλλά Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και θα επικουρούνταν από δύο Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, γεγονός που οδηγούσε επί της ουσίας στην κατάργησή τους.

Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο του, ως μαχόμενου πλέον Δικηγόρου, ήδη από το Φεβρουάριο του 2014, τονίζει ότι θα τιμήσει το δικηγορικό λειτούργημα, επιθυμώντας οι άνθρωποι που θα απευθυνθούν στο γραφείο του, να μην συγχέουν τη σημερινή του ιδιότητα με εκείνη του Εισαγγελικού λειτουργού.
 

Σχόλια