«Καμπανάκι» από την Κομισιόν προς τη χώρα μας για μη συμμόρφωση στο θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων

0

Στο πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας μας προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή με αντικείμενο τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και αποφαίνεται ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών από το Δημόσιο, παραβιάζουν την αρχή περί ισότητας των αμοιβών. Έτσι, καλεί τη χώρα μας να απαντήσει στις παρατηρήσεις της εντός διαστήματος δύο μηνών.
«Η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Εδώ και 10 μήνες, το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν», σχολίασε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, Βλαντιμίρ Σπίντλα.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε καταλήξει στο ότι ο ελληνικός Κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 166/2000, εισάγει διακρίσεις, επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες.

Σχόλια