Αλλαγές για τους κουκουλοφόρους και τις πρόωρες αποφυλακίσεις

0

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε ορισμένες ρυθμίσεις από τις διατάξεις για τη δίωξη των κουκουλοφόρων και τις πρόωρες αποφυλακίσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας απεδέχθη επίσης να συγκεκριμενοποιηθεί η ρύθμιση για τις βαριές ή θανατηφόρες σωματικές βλάβες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, στους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους υγειονομικούς υπαλλήλους -όχι γενικά στους «δημοσίους υπαλλήλους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας απέσυρε τη διάταξη που στερούσε από τους συλληφθέντες κουκουλοφόρους, τη δυνατότητα αίτησης μετατροπής της ποινής τους σε χρηματική, καθώς και την δυνατότητα εξασφάλισης καταδίκης με αναστολή.

Ο κ. Δένδιας απέρριψε τις αιτιάσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για τον κίνδυνο οι ρυθμίσεις για τους κουκουλοφόρους να χρησιμοποιηθούν εναντίον των διαδηλώσεων και των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.

«Οι διατάξεις αυτές, που σε άλλες χώρες είναι αυστηρότερες, πάντα υπηρέτησαν την φιλελεύθερη άποψη για την κοινωνία και την εξέλιξη της πολιτικής ζωής, είτε στην Γερμανία για την προστασία από την αναβίωση του ναζισμού, είτε στις ΗΠΑ, όπου η κουκούλα είναι συνδεδεμένη με την Κου Κλουξ Κλαν» είπε ο υπουργός.

Εξάλλου, μετά την αντίδραση που υπήρξε στην Επιτροπή, για το άρθρο 15, και τις αιτιάσεις πως «αποφυλακίζει πρόωρα τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών», ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, ανακοίνωσε πως αποσύρει την επίμαχη διάταξη, με την επιφύλαξη να την επαναφέρει με αρκετή τεκμηρίωση ώστε να αναιρέσει τις υποψίες.