Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μέσα στο 2013

0

Πιο αναλυτικά, καταργείται η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ο βασικός μισθός θα διαμορφώνεται μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 586 ευρώ μεικτά ενώ για τους νέους έως 25 ετών, ο κατώτατος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στα 511 ευρώ. Το κατώτατο ημερομίσθιο θα φτάσει τα 23 ευρώ μεικτά. Οι συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν με τα Μνημόνια II και III, θα τεθούν σε ισχύ από τον Απρίλιο μέσω νομοθετικής ρύθμισης καθώς, όπως προβλέπεται, τον Μάρτιο θα λήξει η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ.

Παράλληλα, διευκολύνονται οι απολύσεις, μειώνονται οι χορηγούμενες αποζημιώσεις και αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ειδικότερα, αναφορικά με τις απολύσεις, το ανώτατο όριο προειδοποίησης για απόλυση μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες. Επίσης, παγώνουν οι τριετίες μέχρι το 2016, ενώ η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος δεν είναι πλέον υποχρεωτική για τους εργοδότες. Επίσης, αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, το οποίο καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση, επίδομα ανεργίας θα χορηγηθεί για πρώτη φορά και στους άνεργους επαγγελματίες, βιοτέχνες και καταστηματάρχες.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να προσδιοριστούν μέσα στο προσεχές διάστημα. Καταργείται για τους συνταξιούχους η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ. Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά συνολικά τις 40 ώρες την εβδομάδα. Τέλος, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και το κατώτατο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης αυξάνεται από τα 60 στα 62 έτη.

Μνημόνιο III (ν. 4093/2012): σελ. 2-5

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 229/19.11.2012): σελ. 1, 9

Σχόλια