Αλλαγές στο δικαστικό σώμα-Αποχώρηση κ. Λινού λόγω ορίου ηλικίας

0

Ευρύτατες αλλαγές εν όψει στο δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας με κυριότερη αυτή της αποχώρησης του Δημήτρη Λινού από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αποχωρεί μεγάλος αριθμός δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τον Αρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και πρόεδροι και εισαγγελείς Εφετών.

Με τη λήξη του δικαστικού έτους, στις 30 Ιουνίου, αποχωρεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Δ.Λινός και οι αντεισαγγελείς ΑΠ Δ. Τσίμας, Εμμ.Αντωνακάκης, Χρ.Λάμπρου, Χρ.Σιδέρης και Δ.Κορδοπάτης.

Από τον Αρειο Πάγο αποχωρούν οι αντιπρόεδροι Δ.Σουλτανιάς, Ν.Γεωργίλης, Στ.Πατεράκης, Αχ.Ζήσης (έχει ήδη τεθεί σε προσωρινή απόλυση), Σπ.Γκιάφης, Αν.Μοσχανδρέου, Θ.Αποστολόπουλος, Ευρ.Αντωνίου, καθώς και οι αρεοπαγίτες Κ.Βαρδαβάκης, Γ.Ναυπλιώτης, Αν.Πλατύς, Κ.Μουλαγιάννης, Ι.Δαβίλλας, Ν.Οικονομίδης, Χρ.Παπούλιας, Χαρ.Αντωνιάδης, Γ.Βούλγαρης, Ευ.Σταυρουλάκης, Αθ.Μπρίλλης, Μιχ.Μαργαρίτης.

Από το Ελεγκτικό Συνέδριο αποχωρεί ο πρόεδρός του Κ.Ρίζος, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας Β.Χασαπογιάννης και οι σύμβουλοι Κ.Κώης, Αθ.Φρύδας και Μαρία Ζαγκλιβερινού. Ακόμα, αποχωρεί ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των τακτικών δικαστηρίων Ι.Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, αποχωρούν οι πρόεδροι Εφετών Γ.Σμυρναίος, Αγγ.Σκουτερόπουλος, Ν.Δακαναλάκης, Γ.Γεωργάτος, Στ.Αλεξίου, Βασ.Κωστής, Δ.Μεταξάκης, Γ.Π.Αγγελόπουλος, Σωτ.Ρέππας, Γ.Μπαρμπάτσης, Αλ.Φαϊτάς και η Λαμπρινή Ιωάννου και οι εισαγγελείς Εφετών Ευ.Φλωράτος, Μιχ.Δέτσης, Ευ.Κατσής.

Οι προαγωγές στις θέσεις εισαγγελέα ΑΠ, αντιπροέδρων ΑΠ, προέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου, γενικού επιτρόπου Επικρατείας (Ε.Σ.) και γενικού επιτρόπου Επικρατείας Διοικητικών Δικαστηρίων θα γίνει από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρα.

Την Τρίτη συνήλθε η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Εφετείου Αθηνών, εκδίδοντας απόφαση βάσει της οποίας ζητείται ο νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου να είναι από τον εισαγγελικό κλάδο.

Συγκεκριμένη στην απόφαση αναφέρεται ότι «η επιλογή του νέου εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, στη θέση του αποχωρούντος στις 30.6.2006 Δημητρίου Λινού, πρέπει να γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Ζητείται επίσης «κατά την επικείμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος να ορισθεί στο άρθρο 90 παρ. 5 ότι η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου γίνεται αποκλειστικά με επιλογή μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών του ΑΠ».

Σχόλια