Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους πατέρες

0

Το Εφετείο Πειραιά με δικαστική του απόφαση, η οποία εκδόθηκε το 2005, επέκτεινε το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων και στους πατέρες, εφόσον δεν έχει γίνει χρήση του δικαιώματος.

Η απόφαση αφορά ασφαλισμένο του ΙΚΑ, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις μητέρες ανηλίκων, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου η εφαρμογή της αρχής της ισότητας των δύο φύλων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και οι άνδρες μπορούν να κάνουν χρήση του ευνοϊκού καθεστώτος των μητέρων ανηλίκων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη συνταξιοδότηση ανδρών ώς και 15 έτη νωρίτερα από τα γενικά όρια.

Η απόφαση αποτελεί νομικό προηγούμενο και για άλλους ασφαλισμένους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διεκδίκηση ασφαλισμένου ο οποίος ζητεί την εξομοίωση των ορίων ηλικίας εξόδου των ανδρών με αυτά των γυναικών.

Η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα και τυχόν δικαίωση του ασφαλισμένου ενδέχεται να προκαλέσει σωρεία προσφυγών από άνδρες ασφαλισμένους προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον κατά πέντε έτη νωρίτερα.

Σχόλια