Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης

0

Την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.
Ο κ. Καστανίδης επισήμανε ότι, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή του Δικαίου, θα αλλάξει το καθεστώς χορήγησης αναβολών, ενώ οι μάρτυρες θα εξετάζονται πλέον εκτός της ακροαματικής διαδικασίας. Τροποποιήσεις θα γίνουν και στους Κώδικες Ποινικής και Διοικητικής Δικονομίας, ενώ θα καθιερωθεί ειδικός μηχανισμός αποζημίωσης των πολιτών σε περίπτωση που καθυστερεί η δικαστική διερεύνηση των υποθέσεών τους. Τις αποζημιώσεις αυτές θα χορηγούν τα ελληνικά δικαστήρια. Στόχος είναι να ανακοπεί το μπαράζ προσφυγών πολιτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από τη Θέμιδα.
Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στα άμεσα σχέδιά του περιλαμβάνονται και οι προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων, αφού όμως προηγηθεί αναπροσδιορισμός των οργανικών θέσεων των σημερινών υπαλλήλων και έλεγχος των μετατάξεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
Στο μεταξύ, ανοιχτή άφησε ο κ. Καστανίδης την πιθανότητα έκδοσης και νέου εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάδος, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, βέβαια, να προκύψουν νέα στοιχεία από την ανάκριση, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως η πειθαρχική και προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα έχει πειθαρχικό και ποινικό αποτέλεσμα κατά του 4ου ειδικού ανακριτή, Νίκου Ζαγοριανού, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση της Siemens, αλλά και κατά των συμμετεχόντων.
Μιλώντας την Παρασκευή στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή», ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η αυστηροποίηση των ποινών την περίοδο 2004-2009 δεν απέφερε την αναμενόμενη μείωση της εγκληματικότητας. Μάλιστα, κράτησε αποστάσεις από τις θέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για μετατροπή της οπλοκατοχής από πλημμέλημα σε κακούργημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε επαρκές ποινικό οπλοστάσιο».
Τέλος, έκανε αναφορά και στο ζήτημα του θρησκευτικού όρκου, επισημαίνοντας την ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σχόλια