«Μέτωπο» κατά της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

0

Δριμεία κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση με αφορμή τις προτάσεις που ανακοίνωσε, χθες, ο επικεφαλής της επιτροπής «Σοφών» για την επίλυση του Ασφαλιστικού .

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σχέδιο με προαποφασισμένο αποτέλεσμα, το ΚΚΕ για υλοποίηση από τη ΝΔ των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο λαϊκός ξεσηκωμός θα ακυρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό ζήτησε από την κυβέρνηση «να ανοίξει διάλογο με συντεταγμένο τρόπο» και κατήγγειλε ότι στόχος του προαποφασισμένου σχεδίου της κυβέρνησης είναι «να ακυρωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και να συγκαλυφθεί η μέχρι σήμερα απαράδεκτη διαχείριση των Ταμείων, τόσο με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όσο και με την εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής».
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις για το Ασφαλιστικό προέβη, επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνεχείς κινδυνολογίες και απειλές προκαλούν αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες.
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει την ψήφιση νόμων που θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «προαποφασισμένα» τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και ζήτησε από τους εργαζομένους να μην τρέφουν αυταπάτες.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Στρατούλης τόνισε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, αξιοποιεί ως πολιτικό λαγό τον πρόεδρο της δήθεν επιτροπής σοφών κύριο Αναλυτή, για να προωθήσει την κατεδάφιση βασικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κυρίως των νέων εργαζομένων.»
Νωρίτερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών, Νίκος Αναλυτής παρουσίασε στα ΜΜΕ τις προτάσεις του για την επίλυση του Ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα η επιτροπή εισηγείται τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενοποιήσεις Ταμείων, την παροχή κινήτρων για παράταση του εργασιακού βίου πέραν του 65ου έτους ηλικίας.
Ο Νίκος Αναλυτής διευκρίνισε ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τους εργαζόμενους που είναι σήμερα σε ηλικία 30 έως 40 ετών και σε καμία περίπτωση δεν θα θίγει όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
Η παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής αναμένεται εντός της εβδομάδας και θα σηματοδοτήσει τηνέναρξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Σχόλια