spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΆμισθοι Υποθηκοφύλακες: δεν είμαστε κυματοθραύστης του αποτυχημένου κτηματολογίου

Άμισθοι Υποθηκοφύλακες: δεν είμαστε κυματοθραύστης του αποτυχημένου κτηματολογίου

spot_img
spot_img

Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε από την ψήφιση του N. 4512/2018 για το πρωτοφανές -χωρίς εκκαθάριση- κλείσιμο της εταιρίας του κτηματολογίου «ΕΚΧΑ Α.Ε.» και την ίδρυση ενός ενιαίου Οργανισμού Κτηματολογίου υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Στην ουσία πρόκειται για απλή μετονομασία της εταιρίας που έχει την αποκλειστική ευθύνη σύνταξης Εθνικού Κτηματολογίου, ως «συγχωροχάρτι» για τις ανυπολόγιστες σε κόστος και βαρύτητα ευθύνες της από την επί 25 έτη αποτυχία σύνταξης κτηματολογίου, παρά τα ιλιγγιώδη ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν δαπανηθεί έως σήμερα.

Ο Ν. 4512/2018 προέβλεψε την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού των υποθηκοφυλακείων (αμίσθων και εμμίσθων), την αποκοπή της λειτουργίας μας από τη δικαστική εξουσία και την πλήρη υπαγωγή της στην εκτελεστική, επιχειρώντας να αποστερήσει βίαια και παράνομα τον Έλληνα πολίτη, το Ελληνικό Δημόσιο και κάθε συναλλασσόμενο από την προστασία της ιδιοκτησίας του, την οποία μπορεί να εγγυηθεί μόνο η ανεξάρτητη λειτουργία των Υποθηκοφυλάκων. Με βάσει τις διατάξεις του εν λόγω νόμου, ο νέος «φορέας» θα υπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και θα λειτουργεί βάσει αποφάσεων ενός κομματικά διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ θα εισπράττει και θα καρπώνεται ο ίδιος όλα τα τέλη που έως σήμερα εισπράττονταν από τα Υποθηκοφυλακεία και αποδίδονταν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες της χώρας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών και επιθυμώντας να διαφυλάξουμε τη συνταγματική τάξη, προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη με αίτημα να κηρυχθεί αντισυνταγματική η ως άνω ρύθμιση. Η υπόθεση αυτή παραμένει εκκρεμής έχοντας παραπεμφθεί πρόσφατα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρά την σκόπιμη και συστηματική εκ μέρους της Πολιτείας απαξίωση της κεφαλαιώδους θεσμικής και οικονομικής σημασίας του λειτουργήματός μας, οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες συνεχίζουμε να ασκούμε τα κατά νόμο καθήκοντά μας, εγγυώμενοι την ασφάλεια των συναλλαγών. Οποιαδήποτε σύνδεση της έως σήμερα  αποχής μας με τα αναρίθμητα και απαράδεκτα σφάλματα και παραλείψεις του κτηματολογίου και των αναδόχων μελετητών του, λόγω δήθεν μη επεξεργασίας των κατατεθειμένων πράξεων από τα υποθηκοφυλακεία συνιστά άλλο ένα ψεύδος των ιθυνόντων, οι οποίοι προσπαθούν εκ νέου να εφεύρουν ένα άλλοθι για τις τεράστιες καθυστερήσεις του έργου και την ασύλληπτη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η κάκιστη ποιότητα κτηματογράφησης. Με αυτόν τον τρόπο, βεβαίως, εξαπατούν για ακόμα μία φορά τον Έλληνα πολίτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν από κοινού χρηματοδοτήσει το έργο, παρά την επανειλημμένη διαπίστωση της βροντώδους αποτυχίας του.

Στην παρούσα φάση της κτηματογράφησης του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων παραμεθόριων περιοχών, η ολοένα αυξανόμενη υπερπληθώρα των λαθών των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο  αποτελεί την σοβαρότερη τροχοπέδη για τις συναλλαγές. Πολίτες με νόμιμα μεταγεγραμμενους τίτλους καλούνται, είτε έναντι του κτηματολογικού γραφείου είτε έναντι των δικαστηρίων, να αποδείξουν από την αρχή τα ήδη μεταγεγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο και κατοχυρωμένα δικαιώματά τους έναντι τρίτων διεκδικητών ή καταπατητών και, μάλιστα, υπό την απειλή της οριστικής και αναπότρεπτης απώλειας της ακίνητης περιουσίας τους, δηλαδή μίας πρωτοφανούς δήμευσης της ιδιοκτησίας τους.

Μέσω του δόγματος «ό,τι δηλώσεις έχεις και ό,τι δεν δηλώσεις το χάνεις» μια διαδικασία που μόνο σε πρώην κομμουνιστικά κράτη και αφρικανικές χώρες έχει λειτουργήσει, επιχειρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και πανευρωπαϊκώς, αποστέρηση ατομικής και δημόσιας περιουσίας από τον φυσικό της ιδιοκτήτη.

Σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικά περιβάλλον, στο οποίο η ασφάλεια των συναλλαγών απειλείται άμεσα, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι, σε πείσμα των καιρών και των πονηρών βουλήσεων και παρότι η κατάργηση μας έχει ήδη ψηφιστεί, εμείς εξακολουθούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ελέγχοντας και καταχωρώντας τις εισερχόμενες πράξεις και εκδίδοντας τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά.

Αυτό που αρνούμαστε να ανεχθούμε πλέον είναι να αποτελούμε τον κυματοθραύστη ενός αποτυχημένου οργανισμού κτηματολογίου, αντιμετωπίζο-ντας καθημερινά -εμείς και μόνο- το αυξανόμενο και δικαιολογημένο (αλλά όχι έναντι ημών) μένος των πολιτών για τα άπειρα λάθη της κτηματογράφησης, για τα οποία ωστόσο ουδόλως ευθυνόμαστε. Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση όλων ότι χάρη στην αποφασιστική συνδρομή των Ελλήνων Υποθηκοφυλάκων παρέμεινε ζωντανό το έργο. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε εμείς άλλοθι για τις δυσλειτουργίες του κτηματολογίου.

spot_img

Lawjobs