Αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο η δίκη της Δ.Ε.Κ.Α.

0

Νέα αναβολή στη δίκη για την υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (Δ.Ε.Κ.Α.) χθες, καθώς βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου δεν προσήλθαν στη δικαστική αίθουσα.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανέβαλε για τις 8 Φεβρουαρίου την ακροαματική διαδικασία, στην οποία κατηγορούμενοι για απιστιία στην υπηρεσία είναι ο πρώην πρόεδρος και έξι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Κ.Α. Στους μάρτυρες που απουσίαζαν επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ. Όσον αφορά στον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση, εξήγησε στο δικαστήριο την αδυναμία του να προσέλθει για λόγους υγείας, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση.
Υπενθυμίζεται πως η πολύκροτη υπόθεση έφθασε ξανά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ύστερα από την –τρίτη– αναίρεση που άσκησε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά της εφετειακής απόφασης η οποία είχε παύσει την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, επικαλούμενη την παραγραφή της κατηγορίας βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών του 1997, που προέβλεπε την ίδια ποινική μεταχείριση απέναντι σε πολιτικά πρόσωπα και σε συμμετόχους. Ο Άρειος Πάγος προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης, κρίνοντας ότι η παραγραφή που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα δεν συμπαρασύρει τους συμμετόχους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Δ.Ε.Κ.Α. αγόρασε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, της Εμπορικής Τράπεζας, του Ο.Τ.Ε. και των Ελληνικών Πετρελαίων το 2000, ώστε να στηρίξει τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και να διαμορφώσει ευνοϊκό οικονομικό κλίμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών εκείνης της περιόδου.

Σχόλια