Αναβολή εξέτασης των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στο ΕΔΑΔ

0

Ανακοινώθηκε χθες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση της Ελληνοκύπριας Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, με την οποία το Δικαστήριο αναβάλει την εξέταση όλων των προσφυγών.

Η ενάγουσα είχε κάνει προσφυγή εις βάρος της Τουρκίας στις 4 Νοεμβρίου του 1988 για την περιουσία της στην Αμμόχωστο, την οποία έχει στερηθεί από το 1974.

Το ΕΔΑΔ αναγνωρίζει παραβίαση του άρθρου 8 που αφορά το δικαίωμα κατοικίας για την ενάγουσα, καθώς και την παραβίαση του άρθρου 1 που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας και ενώ δεν επιδικάζει προς το παρόν αποζημίωση στην κα Ξενίδη- Αρέστη, αναγνωρίζει στην ενάγουσα το ποσόν των 65.000 ευρώ για τα έξοδα της δίκης.

Το Δικαστήριο καλεί την Τουρκία να εξασφαλίσει μέσα σε τρεις μήνες έναν τρόπο προσφυγής που να εγγυάται αποζημίωση για τις προαναφερθείσες παραβιάσεις, αλλά και αυτές των παρόμοιων προσφυγών που εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ και που φθάνουν τις 1.400.

Χωρίς να κατονομάζει την ήδη υπάρχουσα από το 2003 Επιτροπή Αποζημιώσεων, το ΕΔΑΔ, προφανώς προς αυτήν προσβλέπει όταν καλεί την Τουρκία να δημιουργήσει μέσα σε τρείς μήνες τη δυνατότητα προσφυγής.

Ετσι οι ενάγοντες θα πρέπει να καταφεύγουν καταρχάς στην Επιτροπή αυτή, ώστε το ΕΔΑΔ να παραμένει η έσχατη λύση.

Σχόλια