Αναγγελία αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης

0

Τη θέσπιση βαρύτερων ποινών για εγκλήματα, όπως η παιδεραστία, ο βιασμός και η ηλεκτρονική πορνογραφία εξετάζει η κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες υποθέσεις βιασμών ανηλίκων κοριτσιών.

Η κυβέρνηση, επίσης, μελετά το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των ονομάτων παιδεραστών και βιαστών που έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και την ανατροπή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη στην υπόθεση βιασμού της εννιάχρονης κατά την έναρξη των εργασιών του 32ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

«Θα παρακαλέσω τα αρμόδια δικαστικά όργανα να επιληφθούν, λόγω της υποτροπής και να τιμωρήσουν πραγματικά τον δράστη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Χατζηγάκης ο οποίος ανήγγειλε πως «το υπουργείο αντιμετωπίζει σοβαρά τη σχέση των ορίων μεταξύ του ατομικού και του κοινωνικού συμφέροντος».

Νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε να επανεξεταστεί επί το αυστηρότερο το νομοθετικό πλαίσιο για ιδιαιτέρως σοβαρά αδικήματα που έχουν έντονη ηθική απαξία, αλλά και η λειτουργία του θεσμού των αδειών στο σωφρονιστικό συστήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των κωδίκων μελετά και μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση την αλλαγή του ισχύοντος συστήματος των ποινών που προβλέπονται για σοβαρά αδικήματα, όπως είναι οι βιασμοί, «με γνώμονα την αυστηροποίηση στη μεταχείριση των υποτρόπων και καθ έξιν εγκληματιών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι επανεξετάζεται στο σύνολό του ο θεσμός των αδειών σε κατάδικους και υπόδικους «για όσους εκμεταλλεύονται το ευεργέτημα αυτό της Πολιτείας προκειμένου να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο».

Σχόλια