Αναιρείται η αθώωση πρώην μελών της ΔΕΚΑ

0

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής αναίρεσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία είχε αθωώσει ομόφωνα τα πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) για τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έπαυσε την δίωξη εναντίον του ΔΣ της ΔΕΚΑ κρίνοντας ότι δεν έχει εφαρμογή ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών του 2003 (Ν. 3126/2003), που διαχωρίζει την ευθύνη πολιτικών προσώπων από αυτή των συμμετόχων, αλλά ο προηγούμενος νόμος (2593/1997), που προέβλεπε την αλληλένδετη ποινική μεταχείριση των πολιτικών προσώπων και των συμμετόχων.
Ο κ. Κονταξής υποστηρίζει στην αναίρεσή του, ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.
Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ποινικού κώδικα (άρθρο 111) και όχι οι διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εφόσον δεν υπάρχει παραπομπή υπουργού.
«Εάν ο νόμος ήθελε την παραγραφή των αδικημάτων των ιδιωτών συμμετόχων θα το ανέφερε ρητά», ανέφερε ο κ. Κονταξής.
Παράλληλα ο κ. Κονταξής επισημαίνει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εφάρμοσε τη διάταξη του εν λόγω νόμου (4 παρ. 2 ν. 2509/1997) χωρίς να έχει λάβει χώρα ενεργοποίηση αυτού, χωρίς δηλαδή να έχει τύχει καν εφαρμογής αυτός, ήτοι χωρίς να έχει χωρήσει δίωξη κ.λπ. και κυρίως παραπομπή υπουργού.
Πριν την άσκηση αναίρεσης είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του νομικού συμβουλίου του κράτους.

Σχόλια