Αναίρεση κατά των αποφάσεων για τη Ρικομέξ εισηγείται αρεοπαγίτης

0

Την αναίρεση των αποφάσεων του Εφετείου, με τις οποίες έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων από την κατάρρευση του εργοστασίου της Ρικομέξ, εισηγείται στην Oλομέλεια του Αρείου Πάγου ο αρεοπαγίτης Ε.Τσακόπουλος.

Σύμφωνα με την εισήγησή του, οι εφετειακές αποφάσεις πάσχουν ως προς το σκέλος της τεκμηρίωσης της κατηγορίας που τους αποδόθηκε αρχικά, δηλαδή ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, η οποία έχει χαρακτήρα κακουργήματος. O κ. Τσακόπουλος ειδικότερα εισηγείται την εφαρμογή της πάγιας νομολογίας που αναφέρεται στον ενδεχόμενο δόλο, σύμφωνα με την οποία ο δράστης πρέπει όχι μόνο να έχει προβλέψει τις συνέπειες της πράξης του αλλά και να τις έχει αποδεχθεί. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν τελικά ένοχοι από το ποινικό δικαστήριο για απλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, το οποίο είναι πλημμέλημα.

Την αίτηση αναίρεσης είχαν καταθέσει από τον περασμένο Απρίλιο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, οι οποίοι, σύμφωνα με τις προσβληθείσες αποφάσεις, καλούνται να καταβάλουν συνολικά το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των πέντε εκ των 39 νεκρών και στην υπάλληλο του εργοστασίου Εύη Σοφίλου, που έμεινε 46 ώρες κάτω από τα συντρίμμια του κτιρίου. Oι συγγενείς των υπολοίπων θυμάτων δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά ήρθαν σε εξώδικο συμβιβασμό με τους υπευθύνους.

Σχόλια