Ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τις φυλακές και η σύνθεση των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης

0

Λιγότερες προφυλακίσεις, καθιέρωση εναλλακτικών ποινών κοινωφελούς εργασίας και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους χρήστες ναρκωτικών είναι το βασικό τρίπτυχο μέτρων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός, Χάρης Καστανίδης και ο υφυπουργός, Απόστολος Κατσιφάρας:
(α) Θα τεθούν περιορισμοί στις προφυλακίσεις: έτσι, θα εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 5-10 χρόνων, αν δεν έχουν ξανακαταδικαστεί παλαιότερα με ποινή κάθειρξης. Επιβαρυντικά για τον κατηγορούμενο στοιχεία, όπως η υποψία φυγής, θα λαμβάνονται υπόψη.
(β) Θα επεκταθεί ο θεσμός των εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινών, με την καθιέρωση της κοινωφελούς εργασίας αντί της κάθειρξης. Την κοινωφελή εργασία θα μπορούν να επιλέξουν και όσοι κρατούμενοι αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή τους προς 3 ευρώ την ημέρα, εφόσον έχουν εκτίσει τα 3/5 αυτής.
(γ) Θα διαχωριστεί το καθεστώς αντιμετώπισης των χρηστών ναρκωτικών από το αντίστοιχο των εμπόρων. Χρήστες και μικρέμποροι οι οποίοι εκτίουν ποινή φυλάκισης έως 5 ετών, θα αποφυλακίζονται υπό όρους μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής τους. Αντιθέτως, οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη θα αντιμετωπίζονται όπως οι καταδικασθέντες για υποθέσεις τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται αφού εκτίσουν τα 25 έτη της ποινής τους.
Σήμερα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας κρατούνται 11.432 άνθρωποι, χωρίς να περιλαμβάνονται οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών. Η συνολική χωρητικότητα των φυλακών ανέρχεται σε 9.103 κρατουμένους, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μέγεθος του προβλήματος. «Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιεικώς απαράδεκτη και πολλές φορές αγγίζει, εάν όχι και ξεπερνά, τα όρια της απάνθρωπης και προσβλητικής για την αξία και τα δικαιώματα του ανθρώπου διαβίωσης», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.
Τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, δικηγορικούς συλλόγους, δικαστικές ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για δύο μήνες.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη για την επεξεργασία μέτρων που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της απονομής του Δικαίου, συγκροτούνται δύο νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές, επιφορτισμένες με την επεξεργασία σχετικών νομοσχεδίων.
Η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την Ποινική Δικαιοσύνη αποτελείται από τους: Αργυρόπουλο Χριστόφορο (Δικηγόρο Αθηνών, ως Πρόεδρο), Δαλακούρα Θεοχάρη (Καθηγητή Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.), Καζή Παναγιώτη (Δικηγόρο Πειραιώς), Μπάγια Σωτήριο (Αντεισαγγελέα Εφετών), Παπαδαμάκη Αδάμ (Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.), Τζαννετή Αριστομένη (Λέκτορα Νομικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.), Τσιρίδη Πολυχρόνη (ΔΝ, Δικηγόρο Πειραιώς).
Στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη Διοικητική Δικαιοσύνη συμμετέχουν οι: Μενουδάκης Κωνσταντίνος (αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως πρόεδρος), Γράβαρης Ιωάννης (Σύμβουλος Επικρατείας), Γώγος Κώστας (Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.), Κωνσταντόπουλος Σπύρος (Δικηγόρος Θεσσαλονίκης), Παπαπαναγιώτου Λίζα-Αγγελική (πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιώς), Σαμαρτζής Κωνσταντίνος (Δικηγόρος Αθηνών), Χρυσανθάκης Χαράλαμπος (Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ).

Σχόλια