Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του ΚΕΣΦ

0

Με τη συμμετοχή γνωστών πανεπιστημιακών, αλλά και –για πρώτη φορά– εκπροσώπου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.), διαμορφώνεται η νέα σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ). Πρόκειται για το όργανο που εισηγείται στον υπουργό Δικαιοσύνης τη συνολική σωφρονιστική πολιτική, την έκδοση αποφάσεων, εγκυκλίων οδηγιών και συστάσεων για την εφαρμογή νόμων, καθώς και τη λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Επιπλέον, το ΚΕΣΦ προτείνει μέτρα επιμόρφωσης του προσωπικού των φυλακών και παρακολουθεί την εκτέλεση προγραμμάτων απασχόλησης, επιμόρφωσης και κατάρτισης κρατουμένων.
Ύστερα από σχετική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, τα νέα μέλη του ΚΕΣΦ είναι:
· Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρος, με αναπληρωτή της τον Νίκο Λίβο, Επίκουρο Καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ.
· Αντωνία – Ιόλη Τζανετάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Α.Π.Θ.
· Αριστομένης Τζανέτης, Λέκτορας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Αθανασία Συκιώτου, Λέκτορα Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
· Νίκος Λίβος, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Γρηγόρη Καλφέλη, Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.
· Γιώργος Τριανταφύλλου, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την Αφροδίτη Κουκουτσάκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου.
· Γεράσιμος Νοταράς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ ,τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Δρα. Χαράλαμπο Πουλόπουλο, Διευθυντή ΚΕΘΕΑ.
· Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Άγγελο Καμηλάρη, Αντεισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.
· Χριστίνα Πέτρου, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της την Κανέλλα Σπανομίχου, προϊσταμένη του Τμήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, Οργάνωσης Εργασίας Κρατουμένων και Κοινωνικής Επανένταξης Αποφυλακιζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης.
· Ευριπίδης Αντωνίου, Προϊστάμενος στο Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, τακτικό μέλος.
· Παύλος Δουλάμης, Διευθυντής Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού, τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Καπάνταη, Διευθυντή Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής.
· Ζωή Λιάπη, Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά της τη Σοφία Ασημακοπούλου, Κοινωνική Λειτουργό στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού.
Σημειώνεται ότι χθες η κ. Χριστίνα Πέτρου, με την ιδιότητα της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής, επισκέφθηκε με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης τις φυλακές Γρεβενών, όπου εδώ και μια εβδομάδα εκατοντάδες κρατούμενοι πραγματοποιούν αποχή από το συσσίτιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης και τη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων απέναντί τους.
Η κ. Πέτρου, μαζί με την επόπτρια εισαγγελέα, συνάντησε επιτροπή κρατουμένων και στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τη διοίκηση της φυλακής, έδωσε απαντήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, χθες 364 από τους 552 κρατούμενους των φυλακών Γρεβενών απείχαν από το συσσίτιο.

Σχόλια