Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών

0

Επισπεύδονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές, ύστερα και από τη χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά, ημέρα αποχής χιλιάδων κρατουμένων σε δέκα φυλακές της χώρας από τα συσσίτιά τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης αναμένεται να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας, σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν ακόμα πιο μαζικές και έντονες αντιδράσεις των εγκλείστων για τις προβληματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καστανίδης θα προχωρήσει σε αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε να περιοριστεί η ελευθερία του ανακριτή να διατάσσει προφυλακίσεις. Παράλληλα, τροποποιήσεις θα γίνουν στο καθεστώς της υπό όρους απόλυσης των κρατουμένων, θα προωθηθεί η κοινωφελής εργασία, η εναλλακτική έκτιση ποινών και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές.
Χθες υπολογίζεται ότι περίπου 3.500 κρατούμενοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων Κορυδαλλού (κτίρια ανδρών και γυναικών), Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Γρεβενών, Πάτρας, Ιωαννίνων, Χανίων, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης (τμήμα γυναικών) απείχαν από τα συσσίτιά τους.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι στις φυλακές «δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Επιπλέον, άφησε αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία της Θέμιδος, λέγοντας ότι δύο πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα –τα οποία δεν κατονόμασε– «επεχείρησαν ιεραρχικά να χειραγωγήσουν δικαστές, επεχείρησαν να εξοντώσουν άλλους, τους οποίους δεν συμπαθούσαν, καταφόβισαν όλο το δικαστικό σώμα». Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως στη σημερινή ηγεσία βρίσκονται «άνθρωποι εγκρατείς και σοβαροί νομικοί».

Σχόλια