Ανακοινώνονται σήμερα τα μέτρα κατά της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη

0

Τρία μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης πρότεινε ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος στον Υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα την Κυριακή σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι από τον κ. Παπαληγούρα.

Το πρώτο μέτρο είναι η ενίσχυση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, οι αρεοπαγίτες επιθεωρητές των δικαστηρίων θα ενισχυθούν από επίκουρους επιθεωρητές που θα έχουν τον βαθμό του Εφέτη. Παράλληλα, στις αστικές υποθέσεις, θα αφαιρούνται οι δικογραφίες από τους δικαστές που δεν τις έχουν ολοκληρώσει μέσα σε οκτώ μήνες.

Δεύτερον, θα εισαχθεί ο θεσμός του επόπτη ανακρίσεων στις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Ο επόπτης των ανακρίσεων θα είναι Εφέτης και θα τοποθετείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με αποκλειστική απασχόληση.

Τέλος, για το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα συγκροτηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Σχόλια