Ανακοίνωση – απάντηση της Β.Θάνου στις επικρίσεις για το διορισμό της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

0

Εχθές η αξιωματική αντιπολίτευση, με ανακοίνωσή της, τόνισε ότι ο διορισμός της κυρίας Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι «σκανδαλώδης» και ότι διασύρει διεθνώς την χώρα μας, με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που ανέφερε ότι «ο εν λόγω διορισμός υπονομεύει, εν τέλει, την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Β.Θάνου, Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Λόγω του συνεχιζόμενου θορύβου ως προς το πρόσωπό μου οφείλω να παρατηρήσω τα εξής: Ως δικαστής, που υπηρέτησα επί πολλές δεκαετίες στο Δικαστικό Σώμα, σε όλους τους βαθμούς της ιεραρχίας, μέχρι και τον βαθμό του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, έχω πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσής μου να ασκήσω τα καθήκοντα μου, ως Πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού, με αμεροληψία και αντικειμενικότητα και να διαφυλάξω το κύρος και την ανεξαρτησία της θεσμικής αυτής θέσης, στην επιλογή της οποίας με ετίμησε, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, τόσο το Ελληνικό Κοινοβούλιο (η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής), όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μου (2015-2017), ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ποινικής & Πολιτικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος), η έρευνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, καθώς και οι ανακρίσεις και η παραπομπή σε δίκη σε πολλά και σοβαρά οικονομικά εγκλήματα, προχώρησε κατά τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό, όπως προκύπτει και από την υψηλότερη αξιολόγηση της Ελλάδας κατά την εν λόγω διετία στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας και όπως αναγνωρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Το γεγονός ότι υπηρέτησα επί ενάμισυ χρόνο στη θέση του Προϊσταμένου του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, θέση η οποία είναι καθαρά θεσμική, δεν δίνει ασφαλώς σε κανέναν το δικαίωμα να με χαρακτηρίσει ως κομματικό πρόσωπο, χαρακτηρισμός ο οποίος είναι απολύτως αυθαίρετος, αδικαιολόγητος και αβάσιμος, δεδομένου ότι ουδέποτε υπήρξα μέλος οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, όχι μόνον, όπως όφειλα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Δικαστικό Σώμα, αλλά ούτε και μετά τη συνταξιοδότησή μου, τον Ιούλιο του 2017, οπότε και είχα το δικαίωμα, όπως και όλοι οι πολίτες, να εγγραφώ σε οποιοδήποτε κόμμα. Και τούτο διότι επιθυμώ να εξακολουθώ να μην ευρίσκομαι κάτω από οποιαδήποτε δέσμευση ή επιρροή. Σημειωτέον ότι τα καθήκοντα μου ως προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού. τα άσκησα επί ενάμισυ έτος, χωρίς μισθό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, θέση την οποία ανέλαβα. σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα(αρθ.37, παρ.3) όχι μόνον ουδείς αμφισβήτησε τον αντικειμενικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο διασφάλισα την απόλυτα αδιάβλητη και ομαλή διενέργεια των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. και σε κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, αλλά αντίθετα τα σχόλια όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και των πολιτών ήταν θετικά.

Με τον ίδιο αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο υπηρέτησα και στο Δικαστικό Σώμα και εξελίχθηκα από τον βαθμό του Πρωτοδίκη μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, αποκλειστικά και μόνο με βάση τα υπηρεσιακά μου προσόντα, χωρίς οποιαδήποτε άλλη στήριξη ή παρέμβαση και χωρίς αυτό να αμφισβητηθεί ουδέποτε από κανέναν.

Η Ελλάδα εξήλθε από τα Μνημόνια και εισήλθε σε τροχιά ανάπτυξης. Ο υγιής και αποτελεσματικός ανταγωνισμός συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και κατά συνέπεια ο Πρόεδρος της Αρχής Ανταγωνισμού έχει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό μεγάλος μέρος των πολιτών πιστεύει ότι πίσω από όλες αυτές τις προσχηματικές σε βάρος μου αιτιάσεις, περί δήθεν έλλειψης αντικειμενικότητας από μέρους μου, υποκρύπτεται ο φόβος ορισμένων προσώπων , ότι θα διοικήσω και την Αρχή Ανταγωνισμού με την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξα και στις προηγούμενες θέσεις, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα μεγάλης καθυστέρησης και παραγραφών, που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν, όπως εντοπίσθηκαν και στην Έκθεση αξιολόγησης του ΟΟΣΑ του 2018, φαινόμενα, τα οποία κατ’ αποτέλεσμα ευνοούσαν ορισμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Η Πρόεδρος

Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου
Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ».