Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ για τον «βασικό μέτοχο»

0

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ για τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι διαβουλεύσεις για την τελική διατύπωση και την τελική λήψη απόφασης για την υπόθεση του νόμου για το «βασικό μέτοχο», που εκκρεμεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, έγιναν σε σπίτι «γιάφκα» δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που μένει στα νότια προάστια.

Η ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρει: «Η εν λόγω υπόθεση συζητήθηκε στις 4 Μαρτίου στην Ολομέλεια του δικαστηρίου, στην οποία έλαβαν μέρος 33 δικαστές, και τελεί υπό διάσκεψη. Την προηγούμενη Κυριακή μερικοί δικαστές του ΣτΕ γευμάτισαν σε σπίτι ενός από αυτούς, όπως συνηθίζεται στο πλαίσιο συναδελφικών σχέσεων. Προκαλεί κατάπληξη ότι η φιλική συναναστροφή μεταξύ δικαστών δύναται να εκληφθεί ως πράξη μεμπτή ή ύποπτη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης, σύμβουλος Επικρατείας Κ.Κουσουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ύστερα από δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου έγινε έρευνα των κοινωνικών εκδηλώσεων στις οποίες έλαβαν μέρος τις τελευταίες ημέρες οι 150 δικαστές του ΣτΕ, για να διαπιστωθεί αν συνέβη κάτι τέτοιο. Όπως διαπιστώθηκε, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2005 επτά δικαστές του ΣτΕ γευμάτισαν πράγματι μαζί με άλλα φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα, σε σπίτι των νοτίων προαστίων, ύστερα από πρόσκληση ενός από αυτούς. Τρεις από τους συνδαιτυμόνες είχαν μετάσχει στην Ολομέλεια του ΣτΕ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του βασικού μετόχου, της οποίας η διάσκεψη δεν έχει ακόμη αρχίσει. Μάλιστα, το κύριο πιάτο ήταν ψάρι».

Ο κ. Κουσούλης συμπληρώνει: «Να σοβαρευτούμε όμως. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της ανασφάλειας και ανησυχίας που διακατέχουν γενικότερα τους διαδίκους την εποχή αυτή. Τους καλούμε να ηρεμήσουν. Οι αποφάσεις του ΣτΕ λαμβάνονται στις διασκέψεις που γίνονται στο δικαστήριο, αφού μάλιστα έχει προηγηθεί δημοσιοποίηση της εισήγησης και ακρόαση όλων των πλευρών κατά τη δημόσια συνεδρίαση. Οι διασκέψεις είναι εξαντλητικές και κατά τη διάρκειά τους εξετάζονται όλες οι πτυχές των υποθέσεων. Όταν φθάνει η ώρα της ψηφοφορίας, κάθε μέλος έχει διαμορφώσει πλήρη δικανική πεποίθηση. Αυτά ισχύουν πολύ περισσότερο για τις υποθέσεις που παραπέμπονται ή εισάγονται στην Ολομέλεια, οι οποίες είναι κατά τεκμήριο ιδιαίτερα σοβαρές. Και βέβαια δίνουμε μεγάλη σημασία στο δημόσιο έλεγχο και την κριτική των αποφάσεών μας».

Σχόλια