Αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τα εθνικά κληροδοτήματα

0

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, κ. Γ. Σούρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, κ. Α. Γούναρης πραγματοποίησαν συνάντηση σχετικά με την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την αξιοποίηση και τη διαφανή λειτουργία των εθνικών κληροδοτημάτων.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 δις ευρώ και στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί παρανομία, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι οι σχολάζουσες κληρονομίες ανέρχονται συνολικά σε 3.000 και η αξία τους υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ. Η εκκαθάριση όμως είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία καθώς διαρκεί περίπου 10 έως 30 χρόνια.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει ήδη καταρτιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και εξασφαλίζεται η αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.

Ο κ. Σούρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζεται η διαφάνεια στα εθνικά κληροδοτήματα και τόνισε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα ένα τέρμα στο υφιστάμενο καθεστώς.

Σχόλια