Αναποτελεσματική η Ελλάδα στην εξάλειψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

0

Στην «2η κατηγορία» και στην μέση της κλίμακας που μετρά την αποτελεσματικότητα στην πρόληψη, προστασία και δίωξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ό,τι αφορά τη λήψη των μέτρων που θα οδηγήσουν σε εξάλειψη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων, έχει όμως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχει και «έχει αυξήσει τη συνολική χρηματοδότηση για την προστασία των θυμάτων, ενώ ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες έχουν καταβάλλει σθεναρές προσπάθειες κατά της διακίνησης».

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, όπου επισημαίνονται μερικές βελτιώσεις σε σχέση με πέρυσι η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και ανδρών και παιδιών που διακινούνται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία.

Η Ελλάδα διατηρείται στη δεύτερη κατηγορία (Tier 2) των χωρών «οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ελάχιστα επίπεδα (minimum standards), αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να τα εκπληρώσουν».

Σύμφωνα με την έκθεση φέτος σημειώθηκαν περισσότερες συλλήψεις από πέρυσι (162 έναντι 121).

Η έκθεση τονίζει ότι το 2008 η Ελλάδα επικύρωσε συμφωνία με την Αλβανία για τον επαναπατρισμό παιδιών η οποία είχε συνταχθεί το 2004, αλλά η εφαρμογή της προχώρησε με αργούς ρυθμούς.

Στη δισέλιδη αναφορά στη χώρα μας η έκθεση σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες διακινούνται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, και την Αφρική, για τους σκοπούς της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της αναγκαστικής εργασίας. Χώρες-πηγές κατά το 2008 ήταν η Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες βαλκανικές χώρες, η Νιγηρία και η Βραζιλία, ενώ η διακίνηση προς την Ελλάδα με σκοπό την αναγκαστική εργασία προέρχεται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές.

Εν τω μεταξύ ένας από τους εννέα «Ήρωες της Παγκόσμιας Προσπάθειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Εμπορίας Ανθρώπων» που τιμήθηκε φέτος από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον είναι ο Αστυνόμος Α Γεώργιος Βανικιώτης, τμηματάρχης του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και είναι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αθήνα, ένας από τους πλέον καταρτισμένους αξιωματικούς σε θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων.

Είναι εκπαιδευτής υποψηφίων αξιωματικών και αστυφυλάκων των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, Εισαγγελέων, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, επιθεωρητών εργασίας, και μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα.
Την περασμένη χρονιά η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Παράνομη Εμπορία Ανθρώπων τίμησε την Έμμα Σκόνσμπυ-Μανουσαρίδη, διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Νέα Ζωή».

Σχόλια