Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού

0

Η μεταφορά και διακίνηση όπλων και ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού προκύπτει από αποκλειστικές φωτογραφίες και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Όπως προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας των φυλακών, τον περασμένο Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι τα κελιά θεωρούνται ερμητικά κλειστά και παρά την ύπαρξη εξωτερικού φρουρού, κρατούμενοι κατάφερναν να αποδράσουν και να πηδήξουν στο προαύλιο της Γ’ πτέρυγας, όπου έψαχναν ανενόχλητοι για τα αντικείμενα που τους είχαν πετάξει οι συνεργοί τους από το δρόμο. Στη συνέχεια, επέστρεφαν κανονικά στο κελί τους, ενώ η ίδια σκηνή φαίνεται να επαναλαμβάνεται και άλλες φορές μέσα στον ίδιο μήνα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, οι αρχιφύλακες είχαν πληροφορίες ότι σε αυτές τις μεταμεσονύκτιες «βόλτες» στο προαύλιο εκτός από ναρκωτικά, οι κρατούμενοι είχαν καταφέρει να βάλουν στη φυλακή και εξαρτήματα οπλισμού.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν σχετική έρευνα για εβδομάδες, χωρίς όμως να μπορούν να εντοπίσουν πού βρίσκονται τα όπλα. Όταν μέσα σε πυροσβεστική φωλιά της Γ΄ πτέρυγας βρέθηκε κλείστρο από όπλο, οι έρευνες εντάθηκαν στα κελιά της συγκεκριμένης πτέρυγας. Ύστερα από πολυήμερες «διαπραγματεύσεις» με κρατούμενους, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2013, ένας κουρδικής καταγωγής έγκλειστος ειδοποίησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πως στον κοινόχρηστο χώρο της Δ΄ πτέρυγας θα έβρισκαν αυτά που έψαχναν εδώ και δύο μήνες, δηλαδή ένα όπλο, το οποίο πιθανότατα είχε συναρμολογηθεί μέσα στη φυλακή, δύο χειροβομβίδες και πέντε σφαίρες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το ακριβές σχέδιο απόδρασης, στο οποίο θα χρησιμοποιείτο ο οπλισμός, ενώ το γεγονός ότι βρέθηκαν μόνο πέντε σφαίρες έχει εντείνει την ανησυχία πως μέσα στις φυλακές μπορεί να υπάρχει και ένα δεύτερο όπλο.

Το βίντεο από τις κάμερες των φυλακών είναι άκρως αποκαλυπτικό όχι μόνο για το πώς μπαίνουν μέσα στη φυλακή αντικείμενα από «εξωτερικούς» συνεργούς, αλλά και ως προς την ευκολία με την οποία οι κρατούμενοι «σπάνε» τα κάγκελα των κελιών τους και βγαίνουν στο προαύλιο.

Ο Πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Κορυδαλλού, κ. Μ. Οικονομάκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΙ» αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό κέντρο που να παρακολουθεί τις κάμερες, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα βίντεο και φωτογραφίες που απλώς αποθηκεύονται στο σύστημα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, διέταξε πειθαρχική έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα και παράλληλα, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου αποφασίστηκαν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των φυλακών.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Στ. Μανουσάκης, με δηλώσεις του στο LawNet.gr, επεσήμανε ότι “τέτοιου είδους προβλήματα προκύπτουν όχι μόνο από την έλλειψη φύλαξης των φυλακών ή από την έλλειψη κονδυλίων αλλά κυρίως, από την έλλειψη ανάληψης ευθυνών από τα εμπλεκόμενα μέρη”.

Σχόλια