Ανησυχία για την αύξηση πλαστών βεβαιώσεων για αλλοδαπούς

0

Ανησυχία προκαλεί η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων πλαστογράφησης βεβαιώσεων φοίτησης και απολυτηρίων γυμνασίων – λυκείων τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το νέο φαινόμενο των περίεργων «διαρρήξεων» οδηγεί τις αρχές στην υπόθεση ότι υπάρχει κύκλωμα που εκμεταλλεύεται την αγωνία των αλλοδαπών για νόμιμη παραμονή.

Οι πρώτες πλαστές βεβαιώσεις εντοπίστηκαν το 2006 μετά την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου 3386/05 οι υπήκοοι ξένων χωρών που φοιτούν ή έχουν αποφοιτήσει από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, για διευκόλυνση έκδοσης άδειας διαμονής και εργασίας.

Μεγαλύτερη έξαρση στις πλαστές βεβαιώσεις παρουσιάστηκε μετά την κοινοποίηση του Ν 3536/07 (ως προαπαιτούμενο απόδειξης διαμονής στη χώρα ενηλίκων και ανηλίκων η βεβαίωση εγγραφής παιδιού σε δημόσιο σχολείο πριν από τις 31/12/04 και έως σήμερα).

Σύμφωνα με πηγές της περιφέρειας Αττικής, εντοπίζονται όλο και περισσότερα πλαστά έγγραφα αυτού του τύπου. Ενδεικτικά, από τις 389 αιτήσεις για νομιμοποίηση βάσει του νόμου 3536 που έχουν εξεταστεί από την περιφέρεια Αττικής το 2007, μόλις οι 31 πήραν θετική απάντηση, ενώ για τις υπόλοιπες ζητήθηκε επιβεβαίωση γνησιότητας.

Την ίδια ώρα, από τις 410 αιτήσεις για υπαγωγή στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006, οι 177 στάλθηκαν για έλεγχο γνησιότητας.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο την Αττική. Οι περισσότερες περιφέρειες δεν έχουν εξετάσει ακόμα τις αιτήσεις και -όταν αυτό γίνει- αναμένεται να φανεί η έκταση του προβλήματος.

Σχόλια