Ανοίγει εκ νέου ο φάκελος «Σαμίνα»

0

Ανοίγει εκ νέου η υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα» με στόχο να διερευνηθούν οι αστικές ευθύνες του Δημοσίου και των οργάνων του.

Οι συγγενείς των 81 θυμάτων έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι οι επιθεωρητές του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων δεν ήλεγξαν επαρκώς την ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά θεωρεί ελλιπή τα στοιχεία της δικογραφίας με σημείο αιχμής τα προβλήματα λειτουργίας της ηλεκτρογεννήτριας και ως εκ τούτου έχει διατάξει την εξέταση μαρτύρων για να καταλήξει σε ασφαλή κρίση.

Το γεγονός ότι δε λειτούργησε σωστά η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης είχε αποτέλεσμα να μην τροφοδοτηθούν με ρεύμα βασικοί τομείς του πλοίου, όπως η γέφυρα, να μην κλείσουν ακόμα και μετά την πρόσκρουση, οι υδατοστεγείς θύρες του πλοίου και κυρίως αυτές του μηχανοστασίου.

Οι πραγματογνώμονες υποστηρίζουν ότι εάν η ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης ήταν σε ετοιμότητα, η βύθιση του «Εξπρές Σαμίνα» θα μπορούσε είτε να είχε αποφευχθεί είτε θα είχε επιβραδυνθεί σημαντικά.

Οι δικαστές συμφωνούν ότι η κατάσταση της ηλεκτρογεννήτριας ανάγκης χρήζει περαιτέρω διερεύνησης καθώς ούτε η έκθεση πραγματογνωμοσύνης ούτε η έκθεση του ΑΣΝΑ (Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων) αποσαφηνίζουν τους λόγους για τους οποίους δε λειτούργησε.

Η έκθεση του ΑΣΝΑ προβάλλει ως πιθανά αίτια την πλημμελή συντήρησή της ηλεκτρογεννήτριας ή την ανεπάρκεια καυσίμων ή την άεργο λειτουργία της, δηλαδή χωρίς να τροφοδοτηθεί ο αντίστοιχος πίνακας με ρεύμα.

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου δεν απήγγειλε κατηγορία σε βάρος των επιθεωρητών του ΚΕΕΠ, καθώς απεφάνθη ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ενοχής.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διατάσσει την κατάθεση των επιθεωρητών και του καθηγητή Θόδωρου Λουκάκη.

Παράλληλα έχει ζητήσει από το Δημόσιο να διαβιβάσει μέσα σε ένα μήνα τις έγγραφες καταγγελίες του μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού Αν. Σορόκα-Πλάκα και τις εκθέσεις που συνέταξαν οι επιθεωρητές, δίνοντας νέο ραντεβού στις 6 Νοεμβρίου 2007.

Σχόλια