Ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή νέου προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

0

Τον νέο πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να ορίσει η κυβέρνηση στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραμένει κενή από την αποχώρηση του προηγούμενου προέδρου Γ. Κούρτη, στις 6 Αυγούστου, μετά τη λήξη της τετραετούς θητείας του. Η παράλειψη πλήρωσης της θέσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του Συνεδρίου, καθώς κρίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά το έργο του Δικαστηρίου κυρίως αναφορικά με τον έλεγχο των δημοσιονομικών δαπανών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η καθυστέρηση αναπλήρωσης οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να προηγηθεί η τυπική πράξη αποδοχής της αποχώρησης του κ. Κούρτη με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, κάτι που συνέβη στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος Καστανίδη.
Ήδη από τις 18 Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη προεπέλεξε συγκεκριμένο αριθμό δικαστών για τη θέση του προέδρου και στη συνέχεια η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής εξέφρασε γνώμη για τους υποψηφίους, έπειτα από ακρόασή τους. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέρος στη διαδικασία πήρε μόνο ο ΛΑΟΣ.
Παράλληλα προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργικό θα επιλέξει ακόμη έναν αντιπρόεδρο του ΕΣ και έναν αντιπρόεδρο για το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την παραίτηση του Π.Ν. Φλώρου.

Σχόλια