Ανοικτός στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

0

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος υποστήριξε ότι η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου που δίνουν οι πολιτικοί και οι κρατικοί λειτουργοί δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.

“Αντιθέτως”, είπε ο κ. Ιερώνυμος ότι “είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το ναι πρέπει να είναι ναι και το όχι, όχι”.
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος πρόσθεσε ότι η προσπάθεια κατάργησης του όρκου, «όπως επιδιώκεται σήμερα», δεν «υποκρύπτει ενδιαφέρον για τη συνέπεια και την ειλικρίνεια», κάνοντας λόγο για «ορισμένους ιδεολογικούς κύκλους», που κατά τον αρχιεπίσκοπο επιδιώκουν έναν «επαχθή» διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.
Υποστήριξε ότι ο διοικητικός διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος έχει ήδη επέλθει και ότι εάν η πολιτεία “επιθυμεί έναν τέτοιου είδους χωρισμό, είναι στη διακριτική της ευχέρεια να το θέσει την κρίση του ελληνικού λαού και εκείνος ας αποφασίσει ό,τι θέλει».
Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε επίσης στο θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε «πληγή στο σώμα της Δημοκρατίας» και εκτίμησε ότι η εξέγερση των νέων οφείλεται στην «απληστία και την ασυνέπεια που επέδειξαν οι μεγαλύτερες γενιές».

Σχόλια