Ανταλλαγή απόψεων για την καταστολή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων

0

Στην πάταξη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση επικέντρωσαν τη συζήτησή τους ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και ο διευθυντής του Γραφείου Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβης Μαρκ Λάγκον.

Ο Μαρκ Λάγκον πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδος συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ και ανωτάτων στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας,
Η επίσκεψη του κ. Λάγκον έγινε ενόψει της επικείμενης έκδοσης της ετήσιας έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που καταγράφει τις προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων σε 170 χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Λάγκον, «ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη συλλογή και δημιουργία μιας επίσημης βάσης δεδομένων, όπου θα περιέχονται στατιστικά στοιχεία για τις έρευνες, τις συλλήψεις δραστών, τις διώξεις, τις ανακρίσεις, τις καταδίκες και τις ποινές που επιβάλλονται σε διακινητές ανθρώπων, ώστε να διευκολυνθεί η αποτίμηση του φαινομένου».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε, επίσης, στην «αναγκαιότητα επιβολής αυστηρών ποινών στους διακινητές και σε όσους υποθάλπουν την εμπορία ανθρώπων, της εκπαίδευσης/ευαισθητοποίησης δικαστών, εισαγγελέων, αστυνομικών και άλλων εμπλεκομένων ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία, υποστήριξη και συνεργασία των θυμάτων εμπορίας, καθώς και της στενότερης συνεργασίας της Πολιτείας με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε οι τελευταίες να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία αναγνώρισης και παραπομπής των θυμάτων».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει με κάθε τρόπο το εν λόγω και τόνισε πως «οι υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή επικαιροποιημένων στατιστικών στοιχείων, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008-τις αρχές του 2009».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής αυστηρότερων ποινών στους διακινητές και σε όσους υποθάλπουν την εμπορία ανθρώπων, ενώ τόνισε ότι «ακόμα και σήμερα σπάνια ή σχεδόν ποτέ δεν αποφυλακίζονται με εγγύηση οι καταδικασμένοι για εμπορία ανθρώπων εν αναμονή εκδίκασης της έφεσής τους».

Σχόλια