Ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ

0

Ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής, από τους βουλευτές της ΝΔ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την τρομοκρατία και την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος γενικότερα.

Επιφυλάξεις για το ν/σ κράτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ενώ κατά της συνεργασίας τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

“”Ο Έλληνας πολίτης και το εθνικό συμφέρον προστατεύεται απόλυτα”” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ζητώντας να αντιμετωπίσουμε την κύρωση με ρεαλισμό. “”Μπαίνει μια τάξη μπαίνουν αρχές και προστατευτικές δικλείδες. Όλες οι χώρες έχουν υπογράψει παρόμοια συμφωνία προκειμένου να καταργηθεί η θεώρηση της βίζας για τις ΗΠΑ”” επισήμανε ο υπουργός δηλώνοντας πως η σύμβαση είναι απόλυτα προστατευτική για τους Έλληνες πολίτες καθώς το ελληνικό δίκαιο κατισχύει παντού και η παροχή πληροφοριών αφορά μόνο πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας τόνισε “”πως δεν ισχύουν τα όσα διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση περί εκχωρήσεως εθνικών δικαιωμάτων και φακελώματος πολιτών”” αφού η συμφωνία απηχεί απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που κατ ουσία διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας. Επίσης εξήγησε ότι η παροχή στοιχείων που προβλέπει η σύμβαση δεν θα γίνεται αφειδώς αλλά κατόπιν συγκεκριμένου ερωτήματος αρμόδιας υπηρεσίας προς αρμόδια υπηρεσία για τυχόν ύπαρξη στοιχείων και ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Βλατής ανέφερε πως η σύμβαση είναι ελλιπής ενώ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφής περιγραφή του όρου τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι κοινή η διαβάθμιση των πληροφοριών σε ΗΠΑ και ΕΕ. Επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αρχείων που θα τηρούνται κράτησε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Γεωργίου.

Σχόλια