Αντεισαγγελέας του ΑΠ προτείνει την επανάληψη της δίκης των έξι

0

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση περί επαναλήψεως της διαδικασίας της δίκης των έξι, επειδή από τα νεότερα στοιχεία που αξιολόγησε το δικαστήριο, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι έξι είναι προφανώς αθώοι, κάτι που έγινε δεκτό και από την πλειοψηφία του Ζ Τμήματος. Συνεπώς, κατέληξε στην πρότασή του ο αντεισαγγελέας, πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία λόγω παραγραφής.
Στη δίκη παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος η οποία υποστήριξε το έννομο συμφέρον της λόγω των επιπτώσεων που είχαν οι ενέργειες των καταδικασθέντων στα μέλη της με τον αποκλεισμό τους από τα πατρογονικά εδάφη. Ειδικότερα, ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας Κ. Κατερινόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει να ακουστούν και οι θέσεις της Ομοσπονδίας γιατί αυτό επιβάλει το άρθρο 4 του Συντάγματος και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το αίτημα του κ. Κατερινόπουλου για αναβολή προκειμένου να θέσει υπόψη του δικαστηρίου άλλα στοιχεία επί του αποδεικτικού υλικού απερρίφθη.
Από την πλευρά του, ο συνήγορος του αιτούντος Ν. Βασιλάτος ζήτησε να απορριφθεί η δήλωση πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι ο ΑΠ έχει βγάλει νόμιμη απόφαση, έχει κρίνει ότι είναι αθώοι και έχει ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αντεισαγγελέας που πρότεινε να μην κριθεί παραδεκτή η δήλωση πολιτικής αγωγής, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει δήλωση μόνο εάν επαναλαμβανόταν η αρχική δίκη που προκάλεσε την καταδίκη.
Αίτηση επανάληψης της δίκης είχε υποβάλει στις 20.1.2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαδάκης υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά την διεξαγωγή της δίκης το 1922.

Σχόλια