Αντίθεση της ΕΔΔ στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

0

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με ανακοίνωσή της εκφράζει, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή της στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως και στη μεταφορά δικαστικής ύλης από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«1. Εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ανατρέπει μακρά συνταγματική παράδοση στη χώρα μας και οδηγεί σε συρρίκνωση του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και σε αποδυνάμωση των συνταγματικών εγγυήσεων των πολιτών.

2. Διαπιστώνει ότι: α) οι όλοι χειρισμοί στο ζήτημα της κάθαρσης στη Δικαιοσύνη οδήγησαν στη δημιουργία έντονου κλίματος αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και του κύρους του συνόλου των δικαστικών λειτουργών και β) χρόνια, σοβαρά προβλήματα της διοικητικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της (όγκος εκκρεμών υποθέσεων, αύξηση οργανικών θέσεων δικαστών – υπαλλήλων, κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστών – υπαλλήλων, μηχανοργάνωση δικαστηρίων, ευπρεπής στέγαση περιφερειακών δικαστηρίων που στεγάζονται σε άθλια διαμερίσματα πολυκατοικιών χωρίς αίθουσες συνεδριάσεων, οικονομική αυτοδιαχείριση των δικαστηρίων, αναγνώριση δικηγορίας, εθελουσία έξοδος, μισθολόγιο δικαστικών λειτουργών που παραμένει καθηλωμένο από το έτος 1997 και άλλα) εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, με σοβαρές για τη λειτουργία των δικαστηρίων και την απονομή της Δικαιοσύνης συνέπειες.

3. Διαμαρτύρεται έντονα γιατί, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, καθυστερεί η επίλυση σημαντικών ζητημάτων του κλάδου, όπως η κατά τη συνταγματική επιταγή προαγωγή Διοικητικών Δικαστών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η ψήφιση εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου για την επιλογή Γενικού Επιτρόπου, η θέση του οποίου κενώνεται στις 30 Ιουνίου 2006.

4. Επισημαίνει: α) τη βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στα Διοικητικά Δικαστήρια, στα οποία οι υποθέσεις αγγίζουν τις 295.000, με μέσο χρόνο προσδιορισμού 3 – 4 έτη και χρόνο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης 7 – 8 έτη και β) ότι η αποσπασματική και αθρόα, κατά καιρούς, μεταφορά κατηγοριών υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα Διοικητικά Δικαστήρια, χωρίς αύξηση οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων δεν συνιστά λύση στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά απλή μετατόπιση του προβλήματος από το επίπεδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου σ’ εκείνο των ήδη υπερφορτωμένων Διοικητικών Δικαστηρίων.

5. Υπογραμμίζει ότι και το προωθούμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο Βελτίωση-επιτάχυνση των διαδικασιών διοικητικής δίκης… στοχεύει κυρίως στην αποσυμφόρηση του ΣτΕ από κατηγορίες υποθέσεων και στην εκ νέου μεταφορά τους από το τελευταίο στα Διοικητικά Δικαστήρια.

6. Δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετο με τη μεταφορά και αυτών των υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων.

7. Ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο επανειλημμένως έχουν τεθεί τα παραπάνω ζητήματα, να προωθήσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο μας, στα οποία παρατηρείται απόλυτη αδράνεια.

8. Αποφασίζει την εφ όλης της ύλης ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, καθώς και την έναρξη κινητοποιήσεων του κλάδου».

Σχόλια