ΝΣΚ: ” Εμφανής η προσπάθεια «μείωσης των ποινών» που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας”

0

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του νόμου 1608/1950 για την αύξηση των ποινών των καταχραστών του δημοσίου.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται ότι η κατάργηση του νόμου 1608/1950 για την αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου, που προβλέπεται με το νέο νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα, θα έχει ως συνέπεια βαριά κακουργήματα όπως τη δωροδοκία και η κλοπή να μετατρέπονται αυτόματα σε πλημμελήματα.

Επίσης, αναφέρεται πως σε περίπτωση που γίνει δεκτό το άρθρο 324 του νέου του Ποινικού Κώδικα, οι κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και οι εμπλεκόμενοι σε άλλες μεγάλες εκκρεμείς δικαστικές της χώρας, θα απαλλαγούν, καθώς τα αδικήματά τους θα παραγραφούν.

Ο επίμαχος νόμος προβλέπει ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, δωροδοκίας, υπεξαίρεσης, απάτης, κλοπής, κ.λπ. εφόσον στρέφονται κατά του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και το όφελος που πέτυχε ο δράστης των αδικημάτων αυτών είναι πάνω από 150.000 ευρώ, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης ή της ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο, με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα «καθίσταται εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας».

Τα μέλη της Ένωσης αναφέρουν ενδεικτικά:

1) Τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέλος της Κυβέρνησης, περιφερειάρχη, δήμαρχο, δικαστικό λειτουργό, υπάλληλο (άρθρο 165), της πλαστογραφίας και κατάχρησης ενσήμων, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στο Δημόσιο, ούτε το ποσό της δωροδοκίας, ούτε η κατ’ επάγγελμα τέλεση του αδικήματος.
Στην περίπτωση δε που συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί όχι με την ποινή της ισοβίου καθείρξεως που ορίζει σήμερα ο ν. 1608/1950, αλλά με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

2) Η μείωση των ποινών είναι εμφανής και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, αφού η ποινή της ισόβιας κάθειρξης όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 10 ετών, ενώ για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της διακεκριμένης κλοπής, η ποινή της ισοβίου καθείρξεως όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις, αντικαθίσταται με κάθειρξη έως 15 ετών.

Τέλος, το ΝΣΚ καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει «στην κατάργηση, αλλά ούτε και στην επί το ευμενέστερο για τους δράστες των εγκλημάτων κατά του Δημοσίου τροποποίηση του ειδικού νόμου 1608/1950».

 

Σχόλια