Αντιδράσεις από την επιστολή της Ένωσης Δικαστών προς τον Γιούνκερ

0

Αντιδράσεις προκάλεσε η επιστολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ.Γιουνκέρ, σχετικά με την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία και τις συνέπειες που βιώνει η χώρα μας.

Ειδικότερα, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, οι Πρόεδροι Πρωτοδικών, κ.κ. Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, επισημαίνουν, με επιστολή τους την οποία απέστειλαν στην Πρόεδρο της Ένωσης κα Β.Θάνου, ότι η επιστολή της εστάλη στο όνομα όλων χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως το Διοικητικό Συμβούλιο και εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία τους.   

Ειδικότερα, η επιστολή των κ.κ. Χριστόφορου και  Χαράλαμπου Σεβαστίδη έχει ως εξής:
 
«Αξιότιμη κ. Πρόεδρε,

Ενημερωθήκαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα για την επιστολή που αποστείλατε ως πρόεδρος του Δ.Σ. στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επαναλαμβάνετε μια τακτική να μην ενημερώνετε τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. για επιστολές που στέλνετε στο όνομα όλων. Παράκληση όλων των λοιπών «διακοσμητικών» μελών είναι τουλάχιστον να τις απευθύνετε προσωπικά ως πρόεδρος του Δ.Σ. και να μην χρησιμοποιείτε την Ένωση για τέτοιους σκοπούς. Πέρα απ’ αυτό διαφωνούμε κάθετα και με το περιεχόμενο της επιστολής σας και με τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

Με ποια αλήθεια ιδιότητα απευθύνεστε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γνωστοποιείτε ότι ο Ελληνικός λαός στηρίζει την Κυβέρνηση; Είναι κανείς από μας εκφραστής της λαϊκής βούλησης ή αυθεντικός ερμηνευτής της; Αποτελεί ή όχι ευθεία παρέμβαση στις πολιτικές διεργασίες η θέση που παίρνετε ότι «ο λαός δεν έχει ευθύνη για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική»; Και το βασικότερο όλων: Πού ήσασταν κ. πρόεδρε 3 χρόνια και δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος των δεινών του ελληνικού λαού; Η φτωχοποίηση και η δυστυχία των Ελλήνων εμφανίστηκε ξαφνικά μετά την 25η Ιανουαρίου και την εκλογή νέας κυβέρνησης;

Σε προτάσεις που έγιναν στο Δ.Σ. πριν από 2,5 χρόνια για πορεία διαμαρτυρίας των Δικαστών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και για δήλωση συμπαράστασης στους τότε απεργούς εργάτες και δημοσίους υπαλλήλους, η απάντησή σας ήταν ότι «εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά με τους ταραξίες».

Οι χθεσινοί ταραξίες κ. Πρόεδρε είναι οι σημερινοί δυστυχισμένοι Έλληνες. Όταν καταθέσαμε στη Γ.Σ. πρόταση για διεξαγωγή Συνεδρίου με κύριο θέμα την αντισυνταγματικότητα εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου, εσείς αρνηθήκατε να εκτελέσετε τη σχετική απόφαση της Γ.Σ. για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την τότε Κυβέρνηση.

Στις δηλώσεις σας στον τύπο επικεντρωνόσασταν στα μισθολογικά του κλάδου και δεν κάνατε καμία αναφορά στην κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά που δεν λέγατε εσείς τότε, τα λέγαμε εμείς με τις παρεμβάσεις και τα άρθρα μας, χωρίς να λογαριάζουμε το τίμημα. Και η σημερινή επιστολή σας αλήθεια που αποσκοπεί; Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι θα ευαισθητοποιηθεί απ’ αυτήν ο κ. Γιουνκερ; Είναι τόσο απλή η χάραξη πολιτικής που με μια συγκινητική επιστολή επηρεάζονται οι θεσμικοί εκπρόσωποι και τα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Παρά τις συκοφαντίες, τις προσβολές και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που δεχτήκαμε αυτά τα χρόνια, δεν διανοηθήκαμε ποτέ να πάρουμε «πολιτική» θέση, όπως κάνατε εσείς σήμερα. Όχι γιατί ο δικαστής δεν πρέπει να είναι «πολιτικό όν».

Σεβαστήκαμε όμως την διάταξη του άρθρου 29 παρ. 3 του Συντάγματος που απαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος. Το ίδιο εξακολουθούμε να κάνουμε και σήμερα. Όσοι στο παρελθόν έπαιρναν ως αφορμή την τραχύτητα και ευθύτητα του λόγου μας για να κάνουν άλλου είδους υποθέσεις, φανταζόμαστε ότι σήμερα έχασαν την γη κάτω από τα πόδια τους.

13 Φεβρουαρίου 2015
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών”.-

Σχόλια