Αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το Υπ.Εμπ.Ναυτιλίας

0

Το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας που συζητήθηκε ήδη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για ορισμένες προβλεπόμενες ρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρύθμιση που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για όσους Έλληνες ναυτικούς προσλαμβάνουν πέραν του ελάχιστου προβλεπόμενου στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Επίσης, προβλέπεται απαλλαγή και των ναυτικών από τις τακτικές τους εισφορές προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, σε περίπτωση ναυτολόγησής τους σε θέσεις κατώτερου πληρώματος. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και υπολογίζεται σε 8,38 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η διάταξη του άρθρου 14, που προβλέπει τη σύσταση θέσης ειδικού συνεργάτη για τον πρόεδρο του ΝΑΤ και πρόσληψη του συμβούλου εκ μέρους του τελευταίου, «χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία». Η ρύθμιση θεωρήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση «φωτογραφική».

Σχόλια