Αντίδραση της ΑΔΑΕ στην απόφαση του ΣτΕ για τα πρόστιμα των υποκλοπών

0

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «δεν εξέτασε το βάσιμο των αιτιάσεων των εταιρειών, αλλά φέρεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να ακύρωσε για τυπικούς λόγους τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ». Αυτό είναι το σχόλιο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στα δημοσιεύματα, κατά τα οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβη στην ακύρωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε βάρος των εταιρειών Vodafone και Ericsson για το θέμα των υποκλοπών. Τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για απόφαση που στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ΑΔΑΕ δεν συνεδριάζει δημόσια.
Στη σχετική της ανακοίνωση, η Αρχή τονίζει ότι, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ανεξάρτητες Αρχές, συνεδριάζει σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία που τη διέπει και το άρθρο 19 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το απόρρητο της επικοινωνίας. Ο Κανονισμός της ΑΔΑΕ προβλέπει ότι οι συνεδριάσεις των συλλογικών διοικητικών οργάνων είναι μυστικές. “”Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές και η ΑΔΑΕ θα πράξει το καθήκον της””, καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ.
Με τις υπ αριθμό 3319 και 3320/2010 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε ως μη νόμιμες τις αποφάσεις της ΑΔΑΕ του έτους 2007 με τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 76 εκατομμυρίων ευρώ στη Vodafone και 7,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ericsson για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ ανέπεμψε και τις δύο υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλες νέες νόμιμες αποφάσεις προστίμων στις δύο εταιρείες.

Σχόλια