Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα φάρμακα

0

Η συζήτηση κυβερνητικής τροπολογίας για την αναπροσαρμογή της βάσης υπολογισμού των τιμών των φαρμάκων κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς η αντιπολίτευση επιτέθηκε δριμύτατα .

Η τροπολογία προκάλεσε την ισχυρή εναντίωση του συνόλου της αντιπολίτευσης, η οποία έκρινε ότι η εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει μείωση των τιμών των πρωτοτύπων φαρμακευτικών προϊόντων κατά 20%, εφ όσον λήξει η πατέντα τους και εφ όσον παρέλθει ένα έτος από την κυκλοφορία κάποιου προϊόντος όμοιας δραστικής ουσίας – καθώς και καθορισμό της τιμής του τελευταίου στο 80% της τιμής πώλησης του πρωτοτύπου σκευάσματος.

Παρά την προβλεπόμενη ωστόσο αυτή μείωση της τιμής, η αντιπολίτευση ανέδειξε εδάφιο της τροπολογίας, σύμφωνα με το οποίο, για την επαλήθευση της τιμής κάθε φαρμακευτικού προϊόντος που παρασκευάζεται ή εισάγεται στην Ελλάδα, λαμβάνεται υπ όψιν ο μέσος όρος της τιμής πώλησης του φαρμάκου αυτού σε δύο κράτη της παλαιάς ΕΕ και σε ένα κράτος των νέων ευρωπαϊκών χωρών, «της διεύρυνσης».

Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος (το οποίο ωστόσο κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας), ως βάση επαλήθευσης της τιμής των φαρμάκων, λαμβανόταν η χαμηλότερη τιμή τους στην ΕΕ.

Η τύχη της τροπολογίας θα κριθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία.

Σχόλια